Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dny evropského dědictví 2018 v ČR začínají v Havlíčkově Brodě



Více než sto obcí a více než sedm set památek místního i světového významu se přihlásilo na letošní ročník Dnů evropského dědictví / European Heritage Days (EHD), celoevropské akce konané pod patronací Rady Evropy, které se každoročně účastní na 48 států Evropské kulturní konvence. Posláním je propagace historického dědictví, které vzniklo v evropské tradici.

Samotné Dny evropského dědictví v České republice proběhnou 8. – 16. září a národní zahájení se koná v sobotu 8. září v 10.00 v Havlíčkově Brodě a tématem EHD v ČR je Společné dědictví, společné hodnoty. Dny evropského dědictví (European Heritage Days – EHD) se v Evropě konají od roku 1991 pod záštitou Rady Evropy a řadí se k významným celoevropským kulturně poznávacím a společenským podnětům.
Dny evropského dědictví jsou akcí, která každoročně otevírá co nejvíce zajímavých a výjimečných architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí, galerií a knihoven, technických památek a militarií, budov, objektů a i dalších prostor, v nichž všech je uchováváno neuvěřitelně rozsáhlé množství sbírkových fondů a movitého kulturního dědictví. V České republice se nezpřístupňují jen oficiálně prohlášené kulturním památky, ale otevírají se i desítky dveří soukromých a veřejných budov (radnic, soudů, církevních institucí, škol, obytných domů atd.), které nebývají přístupny veřejnosti vůbec nebo pouze příležitostně a částečně.

Národní zahájení EHD bude probíhat v sobotu 8. září v Havlíčkově Brodě. Součástí tohoto slavnostního aktu bude předávání titulů Nositel tradice lidových řemesel, který uděluje ministr kultury ČR. V pátek 7. září bude zahájena výstava HOMO FABER – výstava výrobců oceněných titulem Nositel tradice lidových řemesel. Titul Nositel tradice lidových řemesel – 2018 získají Vladislava Hrubešová v oboru výroby valašských krojů, Jiří Hýža v oboru výroby krojové obuvi, Alexandra Kaňovská v oboru výroby tradiční fajánse, Lenka Macečková v oboru textilní techniky – síťování a Petr Mužík v oboru výroby perleťových spon.

Program akcí v Havlíčkově Brodě

Více informací na www.ehd.cz.
Památky na Vysočině.
Akce na Vysočině.

  • Facebook
  • Twitter