Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dílo Ireny Foitové v telčském muzeu

/
/
/
312 Zobrazení



V pátek 14. července se v telčském muzeu uskuteční v 17.00 slavnostní vernisáž výstavy připravené ke 110. výročí narození Ireny Foitové. Výstava se koná ve spolupráci se slovinským Museum Velenje, kde Irena Foitová žila od roku 1971.

„V roce 1947 odjela se svým manželem, sochařem F. V. Foitem na roční cestu do Afriky, kde vlivem politických událostí v Československu byli nuceni zůstat. V Nairobi žili do roku 1971, potom se přestěhovali do Jugoslávie, dnes Slovinska. Sochař Foit zde po měsíčním pobytu zemřel při automobilové nehodě a jeho žena Irena zde žila až do roku 1995, kdy se přestěhovala natrvalo do Telče.
V telčském muzeu a v muzeu ve Velenji jsou vystaveny africké etnografické sbírky, které manželé nashromáždili při svém pobytu v Africe, a také sochařské práce F. V. Foita.
Přesně na den si 14. července výstavou připomeneme 110. výročí narození Ireny Foitové. Výstava bude zahájena slavnostní vernisáží a potrvá až do 27. srpna,“ uvedla Helena Grycová Benešová.

  • Facebook
  • Twitter