Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dětský svět Gabriela Filcíka v havlíčkobrodské galerii

/
/
/
661 Zobrazení



Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě pořádá vernisáž výstavy Dětský svět Gabriela Filcíka, která se uskuteční v pátek 6. května v 17.00. Výstava potrvá do 31. července 2022.

Gabriel Filcík je grafikem a ilustrátorem knih pro děti, vedle ilustrační a grafické tvorby se věnuje také tvorbě dřevěných a papírových hraček a kreslenému filmu.
Vystudoval na Střední uměleckoprůmyslové škole v Praze u profesora Viktora Fixla obor hračky (1960–1964) a poté na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze u profesora Františka Muziky plakát a knižní grafiku (1965–1971).

Ilustrování knih pro děti se věnuje od 70. let. Spolupracoval s řadou renomovaných spisovatelů např. Hanou Doskočilovou, Michalem Černíkem, Pavlem Augustou a Františkem Honzákem. V poslední době spolupracuje s Robinem Králem. Vzhledem ke svému didaktickému nadání často spolupracoval se Státním pedagogickým nakladatelstvím a Komeniem, pro něž vytvořil několik učebnic a pomůcek pro mateřské, základní i speciální školy.

Více než patnáct let průběžně pracoval na vzdělávacím projektu pro mateřské školy (2003–2020). Tvorbou pro nejmenší přispíval často celými cykly (např. Putování s vteřinkou) do časopisů Mateřídouška a Sluníčko.

Přestože je široké veřejnosti znám především jako ilustrátor knih pro děti, značná část jeho umělecké tvorby je věnována navrhování dřevěných a především papírových hraček. Prosadil se také jako autor animovaných Večerníčků (Doktorské rozprávky, Ferko a Ambroz, Honzík a Samuel aneb Kudy vede cesta na sever).

Za padesát let, které věnuje tvorbě pro děti, svými veselými kresbami ovlivnil několik dětských generací. Za své ilustrace získal mnohá ocenění např. Nejkrásnější kniha roku (1971), Výroční Zlatá stuha (1992), Zlatá stuha (1994, 1999, 2002, 2003). Předsedal porotě mezinárodní dětské výtvarné soutěže Krásná jako kvítka. Je členem Klubu ilustrátorů dětské knihy.

  • Facebook
  • Twitter