Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Den zdraví v Novém Městě na Moravě nabídl zábavu i poučení. Velký úspěch sklízel kostlivec Karel

/
/
/
726 Zobrazení



První Den zdraví od začátku koronavirové pandemie přilákal do novoměstské nemocnice malé i velké. Čas strávený v chirurgickém pavilonu byl pro ně zábavou i poučením.

„Pro naše žáky je to hodně zajímavé. Právě jsme se učili o lidské kostře, svalech a trávicím ústrojí a tady mají děti výuku v praxi. Taky si mohly vyzkoušet práci ortopedů a chirurgů,“ podotkla učitelka druhé základní školy v Novém Městě na Moravě Lenka Zdražilová, která do novoměstské nemocnice přivedla třídu páťáků.

Před chirurgickým pavilonem vítal návštěvníky stánek novoměstských včelařů. V nabídce byl nejen med, ale také kosmetika, výrobky z včelího vosku nebo medové pochoutky pro děti. „Já jsem si hned koupila domů skleničku medu. Je zdravý a vloni ho bylo málo, takže už nám došel,“ hlásila další návštěvnice akce Veronika Černá.

Těm, kteří přišli na Den zdraví, zkontrolovaly zdravotnice čistotu rukou, studentky oboru ošetřovatelka Střední odborné školy Nové Město na Moravě jim změřily tlak i teplotu a zájemce, kterých nebylo zrovna málo, povozily na invalidním vozíku. Farmaceutické firmy a nemocniční lékárna představily některé léčebné výrobky a zdravotnické zboží, zaměstnankyně Všeobecné zdravotní pojišťovny zase vysvětlila, co všechno pojišťovna svým pojištěncům může nabídnout a dopřát.

Návštěvníci se hrnuli i k nutričnímu poradci, který jim dopřál měření na diagnostické váze, i ke kreslíři vtipů Radku Chodurovi z Herálce. „Kromě vtipů s převážně zdravotnickou tématikou jsem kreslil i obrázky pro děti na přání. Ty měly úspěch. Jeden chlapec si přišel hned pro sedm,“ rozesmál se Radek Chodura.

Třešničkou na dortu byl pak stánek společnosti MEDIN, kde si mohli děti i dospělí na vlastní kůži vyzkoušet práci operatérů. Největší obdiv ovšem sklízel kostlivec Karel. Ten učaroval nejen malým návštěvníkům, ale také těm odrostlejším. Možnost vyfotit se s Karlem si nenechali ujít ani novoměstští včelaři. Kostlivec jim byl ale zapůjčený pouze na malou chvíli, neboť si jeho přítomnost opět rychle vyžádali malí návštěvníci. „Dětem se to líbilo. Nechaly se zvážit, nakreslit si obrázky, vyzkoušely si vrtání kostí, nechaly si změřit tlak a jsou velice spokojené,“ zhodnotila akci Kristýna Procházková z Věcova, která do Nového Města na Moravě přijela se svým kolegou a dětmi ze čtvrté a páté třídy.
„Já chodívám na Den zdraví pokaždé. A vždycky se mi tu líbí,“ přidala se členka novoměstského Klubu seniorů Helena Žáková.

  • Facebook
  • Twitter