Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dalších jedenáct případů klíšťové encefalitidy na Vysočině, podle hygieniků větší nápor teprve přijde



V průběhu července zaznamenali krajští hygienici jedenáct nových případů klíšťové encefalitidy. Oproti červnu, kdy byly jen tři, jde o skokový nárůst. Vyplývá to z údajů zveřejněných Státním zdravotním ústavem. Vlivem rozvolnění opatření a příznivého počasí, které panuje v posledních týdnech, můžeme v dalších měsících očekávat další nárůst počtu nemocných.

„U nemocí přenášených klíšťaty, zejména u klíšťové encefalitidy, je latence několik týdnů. V dalším období je vysoce pravděpodobné, že se počty případů budou zvyšovat,“ varuje Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Polovinu případů vloni hygienici zaznamenali na podzim
V roce 2020 se totiž na Vysočině objevilo 118 případů klíšťové encefalitidy a z toho 63 případů hygienici zaznamenali mezi srpnem a prosincem. Jde o měsíce, kdy je venkovní teplota pro klíšťat příznivá a lidé se stále pohybují venku. Klíšťata se nejraději zdržují v travnatých a listnatých porostech. To znamená, že kromě lesa mohou zaútočit při pikniku v městském parku i na vlastní zahradě.

Kraj Vysočina 1-7/2021 1-7/2020 7/2021 7/2020
Klíšťová encefalitida 16 55 11 35
Lymeská borrelióza 170 260 74 113

Hodnocení klíšťat
Aktivita klíšťat je na Vysočině na čtvrtém stupni (vysoké riziko) z pěti (mimořádné riziko). Doporučujeme před pobytem v přírodě použít repelent, vhodně se obléknout, po pobytu v přírodě se prohlédnout, případně odstranit přisátá klíšťata.

Aktivita klíšťat se může měnit během dne. Vysoká je obvykle ráno, poté klesá a po poledni bývá (hlavně pokud je sucho) minimální. Opět pak může začít prudce stoupat se zvyšující se vlhkostí večer. Proč na někoho klíšťata jdou a na někoho ne, zatím není vědecky potvrzené. Obě onemocnění, která klíšťata nejčastěji přenáší, dokážou pořádně potrápit, liší se však původem i léčbou. Zatímco lymeská borelióza je způsobena bakteriemi a je tedy k její léčbě možné použít antibiotika, v případě virové klíšťové encefalitidy lékaři pouze mírní příznaky onemocnění. Účinnou prevencí proti klíšťové encefalitidě je očkování. To přitom využívá pouze 33 % Čechů v průměru v celé České republice. Proočkovanost v rámci konkrétního kraje se může lišit.

Očkovat se můžete celoročně
Očkování proti klíšťové encefalitidě je vhodné absolvovat i v období aktivity klíšťat. Při tzv. zrychleném schématu se druhá dávka aplikuje už dva týdny po první a za dalších 14 dní je možné očekávat dostatečnou ochranu. Pro třetí dávku je třeba k lékaři zajít po šesti až dvanácti měsících. Doba na přeočkování, už jen jednou dávkou, je v závislosti na věku po dalších třech nebo pěti letech. Průměrná cena jedné dávky je 900 Kč a zdravotní pojišťovny na ni přispívají v rámci svých preventivních programů.

  lymeská borrelióza klíšťová encefalitida
původ nemoci bakterie viry
příznaky první fáze se vyznačuje únavou, bolestí hlavy a zvýšenou teplotou; typická červená skvrna, která může mít vybledlý střed, je někdy nezřetelná; v druhé fázi borreliózy mohou být postiženy klouby, centrální nervový systém a někdy také srdce; třetí stadium může přijít až po několika letech od nákazy první fáze onemocnění připomíná chřipku (bolesti svalů a kloubů, slabost, zvýšená teplota); po ústupu obtíží a několika dnech zdánlivého klidu se objevuje druhé stadium se silnými bolestmi hlavy, světloplachostí, závratěmi, horečkou, třesem a zvracením
přenos nákazy 24–48 hodin od přisátí klíštěte 2 hodiny od přisátí klíštěte
antibiotika Ano Ne
léčba boj proti původci onemocnění (bakterie) pomocí antibiotik tlumení projevů nemoci (horečka, bolest, zvracení, zmírnění otoku mozku apod.)
očkování Ne Ano (je možné čerpat příspěvky pojišťoven)
následky při včasné léčbě bez následků; jedná se o onemocnění, s nímž se organismus může vyrovnat i sám hrozí dlouhotrvající obrna hlavových nervů (vedoucí k obrně končetin), postižení nervů či porucha sluchu; až několik měsíců po ukončení léčby pociťuje 10 % nemocných poruchy koncentrace, paměti, nespavost/spavost a úzkost; následkem může být i smrt 
  • Facebook
  • Twitter