Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Chotěboř hostila od středy do neděle první ročník podzimní školy

/
/
/
515 Zobrazení



Pět dní intenzivní práce absolvovali účastníci z Česka a Slovenska během prvního ročníku Podzimní školy Josefa Kalvody, která se uskutečnila od středy 25. října v Chotěboři a okolí. Součástí byly také tři veřejné debaty se zajímavými hosty.

Účastníky ve věku od 17 do 79 let vedli regionální historici Michal Kamp, Martin Firon a Jan Karel, kteří se společně s nimi ponořili do historických témat především posledního století. „Řeč se samozřejmě stáčela i do dávnější minulosti. Účastníci absolvovali minikurz orální historie, v jehož rámci zpovídali na zámku v Malči Václava Macháčka-Riegera, potomka Františka Palackého a Františka Ladislava Riegera, jejichž expozii na zámku si účastníci prohlédli. Navštívili také poutní areál v Sopotech u Sobíňova a věnovali se také práci s historickými prameny.

Středeční úvodní setkání a příprava na trénink orální historie, foto: David Vařílek, Podzimní škola Josefa Kalvody


Při závěrečném hodnocení v neděli účastníci velmi ocenili česko-slovenský rozměr akce, protože často naráželi na jiný pohled obou stran na společné historické události,“ popisuje průběh prvního ročníku školy Milan Pilař. Podle jeho slov je škoda, že se akce zúčastnila jen jedna studentka z regionálních škol a žádný učitel, přestože na školy dostali opakované nabídky a na některých byli organizátoři projekt představit i osobně.


„Chtěli jsme využít našich zkušeností z pořádání letní žurnalistické školy a současně si vyzkoušet specifičnost práce historika. Myslím, že průběh prvního ročníku byl nad očekávání úspěšný, což potvrdily reakce návštěvníků večerních diskusí i ohlas u účastníků. Pokud bude dostatečný zájem, plánujeme pro příští rok školu ve třech skupinách, v nichž by se věnovali účastníci podobným zaměřením jako letos v jednotlivých dnech. Umožní nám to jít více do hloubky. Navíc chceme víc zaměřit obsah na oblast politologie, která byla vedle historie také stěžejní pro práci Josefa Kalvody, jehož jméno škola nese,“ dodává Milan Pilař.

Podle jeho slov ocenili úroveň akce i hosté, kteří do Chotěboře přijeli a byli mile překvapeni zájmem veřejnosti o jednotlivé debaty. Příští ročník Podzimní školy Josefa Kalvody by se měl uskutečnit v termínu od 25. do 30. října 2024.

  • Facebook
  • Twitter