Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Chaloupecký Den Země v ukrajinském duchu

/
/
/
545 Zobrazení



Neděle 24. dubna uzavřela akce v rámci Dne Země, které se odehrávaly na různých místech republiky. Také k bývalému loveckému zámečku nad Novou Brtnicí směřovaly od rána příznivci ekocentra Chaloupky.

Letos se chaloupečtí rozhodli věnovat Den Země Ukrajině. A to zcela, od jídelníčku (boršč, pelmeně, vareniky, terty pirog…) až po vybrané vstupné. Ukrajina však provázela veškeré dění. Cíl byl takový, aby se účastníci na Ukrajinu podívali očima nikoli válečného stratéga či vyděšeného civilisty sledujícího postupující fronty vojsk a výbuchy bomb, ale očima někoho, který vybírá prima místo na dovolenou. V zemi, kde je krásně a kde jsou šťastní a příjemní lidé.

Hned za branou si návštěvníci mohli zahrát dětské ukrajinské hry s půvabnými říkadly. Hrami provázela Ukrajinka Oksana ze Záporoží se svými dvěma syny. Běhen pár okamžiků se proměnila ve zkušenou lektorku, která dovedla vysvětlit nejen pravidla dětských her, ale také pravidla ryze české hry kuličky, která se hrála na plácku hned vedle.

K ekocentru se pěšky vydalo mnoho Ukrajinců, kteří jsou ubytování ve vesnicích z blízkého okolí. Zazněla recitace říkadel, cvrnkaly se kuličky, chodilo se podle šipek, fáborek a slepé mapy vydat za krásnými místy Ukrajiny. Zájemci se dokonce mohli ponořit do hlubin Kyjevského metra a projet si všechny jeho trasy s prohlídkou zastávek.

Před chladným počasím se bylo možné uchýlit se do zámečku a vyzkoušet si svou prostorovou představivost a zručnost se štípánkami, čili tenkými třískami, ze kterých se dají bez pomocí spojovacího materiálu konstruovat různé věci. Nakreslit si a nechat vyrobit placku na kabát, zaset symbolická semínka slunečnic a vyrobit zápich k označení květináče, dát si kávu nebo rovnou boršč…

Po odpočinku v teple bylo ale třeba rychle vyrazit ven a hledat podivné symboly cyrilice, jejichž vyluštěním se mohli zájemci dozvědět zašifrované sdělení, nebo z čísel a písmen, které nesly holubice míru, poskládat jejich vzkaz.

  • Facebook
  • Twitter