Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ceny plynu a elektřiny jdou nahoru: Jak ušetřit během příštích měsíců?

/
/
/
772 Zobrazení



Za současného stavu už neplatí, že na topení, vaření a ohřev vody je plyn výhodnější než elektřina. Ceny se zvedají u všech komodit a nezbývá než se nové situaci přizpůsobit. Přinášíme vám několik tipů, jak snížit výdaje za energie.

Elektřina šla nahoru o polovinu, plyn dokonce o 2/3

Ceny plynu šly letos raketově nahoru. Evropa se snaží najít východisko ze závislosti na dodávkách ruského plynu. Přesto se zdražení plynu dramaticky dotklo nejedné domácnosti. Cena za zemní plyn je nyní vyšší i o 75 %Elektřina zdražila v průměru o 47 %. Ceny elektřiny by měly alespoň částečně spadnout v roce 2023. Co bude s plynem, zatím nelze říct. To nejtěžší období je teprve před námi. Období zimy, kdy topení pojede na maximum a účet za plyn nebo elektřinu bude nepříjemně stoupat. Máme pro vás několik tipů, jak snížit výdaje za spotřebu energie.

Zkontrolujte spotřebiče a jejich energetickou třídu

Velmi záleží na tom, jak staré spotřebiče vlastníte a jakou mají energetickou spotřebu. Máte-li doma například 15 let starou lednici, může vás její provoz vyjít zbytečně draho. Pozor také na nejmenší ledničky. Ty většinou spadají do energetické kategorie F nebo G a mají příliš vysokou spotřebu. V některých případech se tak vyplatí investice do nové ledničky, plynového sporáku nebo do nové pračky. Dnes víc než kdy jindy věnujte dostatečnou pozornost právě energetickým štítkům. Spotřebiče, které nejsou v provozu, vypojujte ze sítě. I ty, které jsou vypnuté, totiž ve stand-by režimu spotřebovávají elektřinu.

Používejte velikost nádobí, které odpovídá vařiči

Během vaření spotřebuje průměrná česká domácnost asi 545 kWh ročně. Obecně je nejúspornější vaření na indukční desce, protože ta přivede vodu k varu až dvakrát rychleji než elektrický vařič. Abyste spotřebovali co nejméně energie, pokládejte hrnce a pánve na plotýnku, která přímo odpovídá velikosti jejich dna. Nebudete zbytečně plýtvat. Výhoda vaření na plynu spočívá v rychlé výhřevnosti a nedochází při něm ke zbytečným tepelným ztrátám, protože teplo se z plamene přenáší přímo na nádobí.

Jak ušetřit za vytápění?

Jakmile přijde čas topné sezóny, odvzdušněte všechny radiátory. Budou lépe topit. Jednotlivé pokoje nepřetápějte a nenechávejte otevřené dveře do místností. Optimální teplota v pokoji by měla být 21 °C. Pokud vám je doma zima, i když topíte na maximum, pak zkontrolujte také okna a dveře, zda neprofukují. Jde-li mezerami závan vzduchu, pak dejte pod rámy těsnicí pásku. Stojí pár korun a rozdíl pocítíte velmi rychle.

Úvodní foto: zdroj: Freepik.com

  • Facebook
  • Twitter