Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Burza hokejových karet v Havlíčkově Brodě

/
/
/
814 Zobrazení



V Havlíčkově Brodě se v klubu Oko uskutečnila v sobotu 30. dubna burza sběratelů hokejových karet. Jejich historie sahá, až do roku 1910 kdy se první objevily u cigaretových balíčků vyrobených společností Imperial Tobacco Canada a byly vydány k první sezoně NHL.

Po první světové válce byly některé karty spjaty s výrobci potravin a bonbónů. První monopol na jejich výrobu měla firma O-Pee-Chee. Po druhé světové válce se trh s kartami rozšířil a nyní existuje několik firem po celém světě, které se výrobou těchto sběratelských předmětů zabývají. Hokejové karty se staly oblíbené a začaly se sbírat. Hokejové karty jsou kartónky s motivem hokeje, nejčastěji s fotografií hokejisty, které se postupem času standardizovaly do obdélníku na výšku 8,89 cm a šířku 6,35 cm.


„Doufám, že se po letech podaří obnovit sběratelská setkání na Vysočině,“ uvedl Ladislav Krov, který uspořádal burzu. Ladislav Krov je nejen sběratelem hokejových karet, ale také znalec havlíčkobrodského hokeje. Společně s Richardem Wagnerem napsali knihu Z Havlíčkova Brodu kousek do světa. Kniha vydaná v roce 2019 je o rodácích z Havlíčkova Brodu a úspěších, které dosáhli mimo Brod – mistrovství světa, Stanley cup a podobně. Na burze nabízeli hokejové karty nejen sběratelé z brodského okolí. „Sbírám karty už třicet let,“ řekl Mirek Illa z Brna. Z největší dálky přijeli z Plzně Jiří Demiš a Jitka Kloudová. „Sběratelé si mohli zakoupit na hokejové karty albumy, fólie, kartonové krabice, PVC krabičky a stojánky. Chceme ukázat firmám v zámoří, že i tady na starém kontinentu umíme tvořit. Neprodávat ještě dráž co oni nám draho prodali,“ dodal Jaroslav Dolejš z FOR COLLECTORS CARDS, s. r. o. Sběratelé hokejových karet mají možnost se hodně dozvědět na internetu a také nakupovat na různých e – shopech karty za pár korun. Někdo musí být hodně bohatý, když v roce 2021 zakoupil kartu s Waynem Gratzkym na Heritage Auctions za 3,75 milionu dolarů. Jde o nováčkovskou kartičku, na které je vyobrazen právě nejproduktivnější hráč historie NHL z roku 1979. Kartu vydala firma O-Pee-Chee.

  • Facebook
  • Twitter