Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Brána zoologické zahrady v Jihlavě se po dlouhém čekání znovu otevřela

/
/
/
901 Zobrazení



Více jak sto dní musela být zahrada uzavřena před návštěvníky, to se všechno změnilo v pondělí 12. dubna, kdy se v devět hodin ráno dočkalo několik desítek prvních zájemců. A že se lidem po zvířatech stýská, dokazují i dlouhé fronty před pokladnou.

Co všechno se během té dlouhé přestávky dělo a na co se musejí návštěvníci připravit a na co se mohou těšit, nám prozradila Simona Kubičková, vedoucí marketingového oddělení.

Lidé se dočkali znovu otevření zoologických zahrad, jak je připravená na otevření Zoo Jihlava?
Zoologická zahrada byla uzavřena několik měsíců, to však neznamená, že se v ní nic nedělo. Kromě běžného provozu (péče o zvířata) jsme se snažili využít období bez návštěvníků na drobné opravy či větší úpravy v areálu zoo. Například jsme vypustili a vyčistili rybník pro pelikány, dokončili jsme některé drobnější stavby (ubikace pro pekari). S blížícím se otevřením jsme zintenzivnili úklid (například odstranili posypový materiál po zimě) a také jsme museli připravit informace pro návštěvníky – nejen před návštěvou, ale i během ní. Jinak samozřejmě naši zahradníci začínají intenzivněji pracovat na zeleni v zoo, to souvisí s hezkým počasím a jarem.

Budou otevřeny všechny expozice a výběhy, nebo některé části zůstanou stále zavřené?
Podle nařízení vlády můžeme otevřít pouze venkovní areál, čili pavilony musí zůstat zavřené. Návštěvníci se ale nemusí bát, že neuvidí žádná zvířata – většina obyvatel se na ně už těší.

Určitě zde bude opět několik omezení, na co se mají návštěvníci připravit?
Prosíme návštěvníky, aby dodržovali aktuální vládní nařízení, která jsou závazná i v naší zoo. V zoo jsou rozmístěné stojany s dezinfekcí a také prosíme, aby se zbytečně neshlukovali, ale u jednotlivých expozic se střídali. Prosíme, buďte k sobě i k ostatním ohleduplní. Děkujeme!

Omezená bude tedy i kapacita, myslíte, že se vejdou všichni zájemci?
Na základě zkušeností z minulých let si myslíme, že stanovená kapacita bude dostatečná pro všechny. V loňském roce byla kapacita nastavena na den, letos vláda nařídila kapacitu pro zoo tak, že v ní může být v jeden moment maximálně 20 % z celkové kapacity zoo. Pro nás je to 1500 lidí, ale za den to může být i větší číslo, protože návštěvníci budou průběžně odcházet. Rezervační systém jsme nezavedli, protože si myslíme, že na naše podmínky je 1500 návštěvníků v jednu chvíli více než velkorysý počet – vycházíme z návštěvnosti z minulých let. Pokud bychom zaznamenali větší nápor, zavedeme rezervace, o čemž bychom ale informovali předem na našem webu.

Zvířata byla teď dlouho dobu bez návštěvníků, nebude to pro ně velká změna?
Zvířata jsou zvyklá, že přes zimu je zoo klidnější, i když máme otevřeno. Přeci jen, nejvíce lidí k nám zavítá přes léto. Čili takový režim, že přes zimu je u nás míň lidí a pak začnou přibývat, je u nás běžný. Letos je to samozřejmě jiné a zvířata si budou muset zvyknout, že v zoo je opět návštěvnický ruch. Protože tam stále jsou zaměstnanci, tak nepůjde o velký stres, jak se může někdo obávat. Některá zvířata budou zpočátku víc opatrná, ale naopak jsou druhy, které budou vysloveně rády za lidi – zejména opice či šelmy.

Jak zoologická zahrada zvládá období bez financí ze vstupného, je možné pomoci i jinak než koupí vstupenky?
Je to období náročné – protože bez návštěvníků zoo není tou pravou zoo. Nejde jen o finanční ztráty, ale návštěvníci do zoo patří a chybějí nám i zvířatům. Po finanční stránce je to samozřejmě také složité – museli jsme promyslet, do čeho se pustíme a co ještě může počkat. V první řadě se musíme postarat o zvířata, proto jsme některé naše plány museli posunout na později. Návštěvníci nám můžou pomoct adopcí, koupením adopčního pohledu – Pošli zvíře na dovolenou, adopčním puzzlem nebo nákupem suvenýrů. Vše je možné přes náš e-shop, prodejna suvenýrů v zoo musí být zatím pořád uzavřena.

Chystá se v Jihlavě v současné době nějaká novinka, nebo je něco, na co se mohou první letošní návštěvníci těšit?
Určitě uvidí novou ubikaci pro pekari, naši plameňáci opět hnízdí, naše stádo zeber posílil nový hřebec, mláďata jsou u koz kamerunských nebo u ovcí valašských, čili bude co vidět. Co se týče nových projektů, ty zatím prozrazovat nebudeme, protože uvidíme, jak to bude dál s ohledem na Covid-19. Alespoň vás můžeme do budoucna překvapit.

  • Facebook
  • Twitter