Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Beseda o Islandu zaujala v Brodě mnoho lidí

/
/
/
575 Zobrazení



Krajská knihovna Vysočiny (KKV) Havlíčkův Brod uspořádala zajímavou cestopisnou besedu o Islandu v pondělí 3. dubna. Velký sál knihovny zcela obsadili návštěvníci besedy. Petr Jelínek promítnul fotky, videa a zajímavě vyprávěl o zážitcích z cestování po Islandě hasičskou Avií.

Celkem osm cestovatelů – dobrodruhů – Petr Jelínek, Petr Novotný, Martina Novotná, Radek Klíma. Všichni z Havlíčkova Brodu. Jan Vrtěl – majitel a řidič Avie, organizátor a vedoucí výpravy – Malé Heraltice, Adam Adamec – Bílovec, Marcel Šebáň – Trenčín a Šárka Skrbková – Liberec. V pátek 25. března 2022 odjeli Avii z vesničky Malé Heraltice na Opavsku, v sobotu 26. března v 15.00 odpluli trajektem z Dánska.

V pondělí 28. března se zastavili na Faerských ostrovech, v úterý 29. března v 8.00 připluli na Island, v neděli 17. dubna v 15.00 odletěli letadlem z Reykjavíku do Polska na letiště v Krakově. S hasičskou Avii ujeli 1500 kilometrů do Dánska, pak asi 3 000 kilometrů po Islandu.

Petr Jelínek vyprávěl i veselé příhody. „Po připlutí na Island nás čekala celnice. Místní celníci nemohli pochopit, že v Avii nejsou na sedadlech bezpečnostní pásy. Naštěstí velitel celnice to toleroval a popřál nám bezpečnou jízdu.“

Island je země s krásnou přírodou. Dokonce se zde nachází i rarita roubený kostel v Reydarfjördu. „Slováci z Hriňové farnosti postavili kostel ze dřeva, které vyrostlo v lesích na Zvolensku. Kostel postavili nejprve v Hriňové, následně jej rozebrali, převezli na skandinávský ostrov a jako stavebnici jej opět složili. Kostel má tvar františkánského kříže, je vysoký 12 metrů. Takovýto kostel je jedinečným na Islandu,“ uvedl Petr Jelínek. Beseda o Islandu trvala dvě hodiny.

Příští beseda bude v pondělí 24. dubna 2023 od 18 hodin v sále KKV. Cestovatel, novinář a fotograf Jiří Kalát se narodil v Havlíčkově Brodě v roce 1984. Bude vyprávět své zážitky z Iráku. Vstupné je 50 Kč,” uvedla Ludmila Bouchnerová z KKV.

  • Facebook
  • Twitter