Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Benefiční výstava Medvídek v jihlavském muzeu

/
/
/
410 Zobrazení



V sobotu 15. října bude v 15.00 v prostorách muzejních arkád Muzea Vysočiny Jihlava zahájena benefiční výstava Medvídek. Jedná se o benefiční prodejní kolektivní výstavu připravovanou Spolkem výtvarných umělců Vysočiny ve spolupráci s Muzeem Vysočiny Jihlava.

Jedná se už o druhý česko-ukrajinský titul, který vydá Muzeum Vysočiny Jihlava. První kniha nazvaná Bajky a pohádky z lesů a luk / Байки та казки лісів і лугів vyšla v květnu 2022 a v červenci byl proveden dotisk. Na vydání knihy se finančně podílely, vedle Muzea Vysočiny Jihlava, ještě Kraj Vysočina a Statutární město Jihlava.
Tyto tři instituce zaplatily pouze tisk knih. Jiné náklady nevznikly, protože autor textů a ilustrací Pavel Bezděčka i překladatelka Ksenija A. Zaščepkina se vzdali honorářů. Kniha byla neprodejná a uvedené instituce ji distribuovaly do záchranných a pomocných center pro ukrajinské rodiny, do škol a školek, charitních spolků a nemocnic, tedy tam, kde žijí ukrajinské děti a mámy, nebo tam, kde o ně pečují a vzdělávají je.
V současné době je veškerý náklad už rozebraný a připravuje se další dotisk. Zájem o knihu je enormní, neustále se ozývají zájemci z celé republiky.
Autor s překladatelkou nyní připravují druhou knížku. Jedná se o pohádkový příběh malého medvídka Mlsounka rozepsaný v devatenácti kapitolách. Ilustrace v knize jsou od Barky Zichové, známé ilustrátorky a scénografky.
Zvláštností knihy je zpěvník s notovým záznamem a kytarovými akordy obsahující písničky, které si zvířátka (medvídek, veverka, žáby….) v jednotlivých kapitolách zpívají. Melodie písniček složil autor knihy společně s muzikantem a folkloristou Jaroslavem Smutným z Veselí nad Moravou.
„Zkušenosti s první knihou zrcadlově uspořádaných česko-ukrajinských bajek a pohádek ukazují, že je to vynikající prostředek k učení českého jazyka nejen pro ukrajinské děti, ale i pro jejich maminky a babičky, který výrazně přispívá k jejich integraci v naší společnosti. Právě proto jsem přišel s Medvídkem Mlsounkem, neboť je to pohádkově naivní příběh pro velmi malé děti, jimž medvídkovy příhody budou čteny dospělými,“ popisuje Pavel Bezděčka.
Veškerý zisk z Benefiční výstavy Medvídek bude soustředěn na účtu Spolku výtvarných umělců Vysočiny
a následně bude, na základě smlouvy, převeden na účet Muzea Vysočiny Jihlava určeném k vydání (tisku) knihy Medvídek Mlsounek / Ведмедик Ласунчик. Kniha bude neprodejná a bude distribuována do záchranných a pomocných center pro ukrajinské rodiny, do škol a školek, charitních spolků a nemocnic.

Na výstavu jsou přizvání umělci z nejrůznějších výtvarných oborů a míst.
Smyslem a posláním výstavy je shromáždění finančních prostředků, které budou použity pro tisk dětské pohádkové česko-ukrajinské knížky Medvídek Mlsounek / Ведмедик Ласунчик.

  • Facebook
  • Twitter