Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Kramářské písně v havlíčkobrodské galerii

/
/
/
544 Zobrazení



Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě a Etnografický ústav Moravského zemského muzea pořádají zahájení výstavy Do Brna široká cesta – kramářské písně se světskou tematikou. Vernisáž se uskuteční v pátek 14. října.

Putovní výstava připravená s Etnografickým ústavem Moravského zemského muzea představí v suterénních výstavních prostorách galerie fenomén kramářských písní.

Lidská zvědavost a touha po senzačních zprávách a informacích zůstává po staletí stejná. Dnes se tyto zprávy šíří pomocí sociálních sítí, televize, novin apod. V minulosti k tomu sloužily světské kramářské či jarmareční písně. Kořeny zpívaného zpravodajství sahají až hluboko do minulosti k potulným pěvcům, kteří líčili hrdinské příběhy. V 18. století dostávají podobu jednoduchých sešitů obvykle vyzdobených dřevořezovou ilustrací. Sešity prodávali, texty písní zpívali a na velkých malovaných tabulích předváděli potulní zpěváci na jarmarcích a tržištích. Písně informovaly o aktuálních událostech, bitvách, přírodních katastrofách atd. Velké popularitě se těšily tzv. morytáty, které líčily děsivé příběhy vzniklé na základě skutečných událostí. Posluchače šokovaly detailním drastickým popisem, ale končily obvykle dosažením spravedlnosti a ponaučením. Výstava představuje kramářské tisky z několika úhlů pohledu: historie, jejich funkce, hudební stránka, způsob předávání a přebírání širokými společenskými vrstvami, obsah představený na konkrétních případech nebo událostech i recepci do současnosti.

Součástí zahájení bude ukázka hry na flašinet a přednáška Jany Polákové věnovaná čtyřnásobné vraždě, která se udála počátkem 20. století v křtinských lesích.

Doprovodný program zahájení výstavy

16.30 ukázka hry na flašinet s možností vyzkoušení nástroje

17.00 zahájení výstavy Hanou Dvořákovou z Moravského zemského muzea

17.30 přednáška Jany Polákové z Moravského zemského muzea – Na silnici ho Křtin v lesi – čtyřnásobná vražda v ústních, psaných a tištěných pramenech

  • Facebook
  • Twitter