Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Den pro kapli sv. Anny u Pelhřimova

/
/
/
999 Zobrazení



V neděli 29. července od 14.00 ožije zřícenina kaple sv. Anny u Pelhřimova poutníky. Uskuteční se u ní jedenáctý Den pro kapli sv. Anny, kterým Občanské sdružení Zelené srdce připomíná, že zde tato památka stále ještě stojí a prosí o záchranu.

Kromě povídání o kapli nebude chybět duchovní slovo P. Josefa Sláčíka a také kulturní program. „Letošním hudebním hostem bude pěvecký sbor Tucet z Humpolce,“ představuje program Pavel Koubek. Přímo na místě bude možné přispět do pokladničky veřejné sbírky, nebo si zakoupit benefiční zvoneček. Veřejná sbírka na opravu kaple probíhá od roku 2014 a v současné době je na účtu necelých 57 000 Kč a to na zahájení oprav zatím nestačí.
To, že opravy zatím nepokračují má i jiný důvod. Zatím stále ještě není schválený projekt. Sdružení na něj peníze nemá, ale podařilo se najít projektanta, který na něm pracuje zdarma ve svém volném čase a toho nemá nikdo nazbyt. Projekt je nutné také konzultovat s památkáři, kteří k němu mají připomínky a proto musel být několikrát upraven. „Obnovu kaple nevzdáváme, ale přiznávám, že se to vleče,“ vysvětluje Pavel Koubek.
Zelené srdce tvoří osm dobrovolníků, kteří volný čas věnují i jiným památkám. „Staráme se o dvě další kapličky a to Panny Marie u Bácovic a Nejsvětější Trojice u Hněvkovic a každý rok obnovujeme několik zapomenutých křížů,“ vysvětluje Pavel Koubek.
Letos se tak obnovy dočkají například kříže u Horní Cerekve a Vysoké Lhoty, kde z nich zůstaly jen kamenné podstavce ukryté v keřích. S kaplí sv. Anny se můžete setkat nejen na místě samotném, ale i na dvou výstavách. V Muzeu A. Sovy v Pacově stále ještě probíhá výstava fotografií Pavla Koubka nazvaná Ještě jsem to nevzdal a do konce prázdnin bude k vidě ní v tolerančním kostelíku v Humpolci výstava Probuzení kaple sv. Anny. Den pro kapli se koná v rámci Festivalu řemesel a vyznání Cesta ke kapli bude značena ze silnice Pelhřimov-Humpolec zhruba 200 metrů za městem.

  • Facebook
  • Twitter