Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

O teorii relativity v jihlavském muzeu

/
/
/
162 Zobrazení



Ve čtvrtek 7. března začíná v muzejním Malovaném sále Muzea Vysočiny Jihlava v 17.00 přednáška Jana Červeňana z Jihlavské astronomické společnosti nazvaná Cesta k řeči obecné teorie relativity aneb Nemáte tam jeden navíc pane Euklide?

Účastníci vstoupí do fascinujícího světa, kde se běžná pravidla geometrie mění a otevírají cestu k neuvěřitelným objevům. V historii stačila jedna jednoduchá otázka, aby postupně přišel objev nových exotických světů, ve kterých se známá pravidla snadno pokroutí.
Společně nahlédnou posluchači pod pokličku dvou neeuklidovských geometrií – hyperbolické a eliptické. Objevíme, že se rovnoběžky mohou protnout nebo že ne každý trojúhelník má součet vnitřních úhlů 180°. Dozvědí se, co znamená rovný a křivý povrch a co je to přímka. Zjistí, jak tyto a další zdánlivě abstraktní koncepty ovlivňují reálný svět, jakou roli tyto neobvyklé geometrie hrají ve světě fyziky a že jsou zásadní pro popis obecné teorie relativity a tajemství vesmíru.
Přednášku pořádá Muzeum Vysočiny Jihlava ve spolupráci s Jihlavskou astronomickou společností a Pobočkou Vysočina České astronomické společnosti.

  • Facebook
  • Twitter