Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Výstava Srdce a zvon na Roštejně

/
/
/
702 Zobrazení



Hrad Roštejn hostí od úterý 14. června až do 9. října na nádvoří a v hradní kapli výstavu Srdce a zvon, která je jedním z výstupů projektu Kampanologické památky Vysočiny, který uskutečnilo Muzeum Vysočiny Jihlava společně s Národním památkovým ústavem.

Výstava návštěvníkům přibližuje formou tematických panelů a vybraných trojrozměrných předmětů mimo jiné dějiny zvonařství a způsoby dokumentace zvonů i jejich památkové ochrany. Seznamuje rovněž s výsledky vlastního několikaletého výzkumu, který byl zaměřen nejen na plošnou dokumentaci všech dochovaných zvonů a cimbálů na Jihlavsku, Žďársku a Havlíčkobrodsku, ale přináší i zcela nové poznatky o historické výrobě zvonů v Jihlavě, Velkém Meziříčí i novodobé produkci zvonů ve Žďárských strojírnách a slévárnách.

Mezi vystavenými předměty jsou ukázky starobylého cínového nádobí a zvonků a zvonů z různých historických období a použitých materiálů. Postup výroby zvonu je vyložen na panelu a zpředmětněn ukázkami surovin a modely výroby zvonové formy v reálné velikosti.
Na jeden ze zvonů, vyrobený z poměrně výjimečného materiálu – zinku si budou návštěvníci na hradním nádvoří také moci sami zazvonit.

Výstavu si mohou zájemci zdarma prohlédnout do 9. října.

  • Facebook
  • Twitter