Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Jihlavě představí archeologické výzkumy z Třebíčska

/
/
/
618 Zobrazení



Vernisáž výstavy Archeologické výzkumy, objevy a nálezy na Třebíčsku se uskuteční v Muzeu Vysočiny Jihlava v pátek 27. května od 16.00. Expozici pracovníci jihlavského muzea ve spolupráci s Muzeem Vysočiny Třebíč a s Regionálním muzeem Horního Pooslaví v prostoru muzejní půdy a potrvá až do konce letošního roku.

Výstava je věnována archeologickým výzkumům prováděným na administrativním území obce s rozšířenou působností Třebíč a navazuje na cyklus prezentací archeologických nálezů na Vysočině podle územního členění (Telčsko 2018, Jihlavsko 2020).
Na přípravě výstavy se podíleli pracovníci Muzea Vysočiny Jihlava, p. o., Muzea Vysočiny Třebíč, p. o., a Regionálního muzea Horního Pooslaví. Vlastní realizaci výstavy v prostoru muzejní půdy zajistili kurátoři David Zimola, Aleš Hoch a Milan Vokáč.
Jde především o prezentaci movitých archeologických nálezů získaných záchrannou archeologickou činností v posledních třiceti letech a uložených v depozitářích Muzea Vysočiny Jihlava a Třebíč. Kromě nálezů pocházejících ze samotného města Třebíče vystavujeme i předměty z okolních obcí či měst Hrotovic a Jaroměřic nad Rokytnou.
Vystavovaný archeologický sbírkový fond obou muzeí bude v letošním roce základem pro stálé expozice v prostorách Městského kulturního střediska v Třebíči (Zámek č. 1, Třebíč – Podklášteří) i pro výstavu v bývalé zámecké konírně v Muzeu Vysočiny Třebíč (Zámek č. 1, Třebíč – Podklášteří) v roce 2023.
Výstava bude otevřena až do 31. prosince.

  • Facebook
  • Twitter