Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Kniha receptů našich předků v třebíčském muzeu

/
/
/
2733 Zobrazení



Muzeum Vysočiny Třebíč vydalo v rámci projektu I-CULT dvojjazyčnou publikaci Z receptáře našich předků/ Aus den Rezeptbüchern unserer Vorfahren. Zájemci si jí nyní mohou zakoupit v třebíčském muzeu.

Jedná se o jeden z výstupů dvouleté spolupráce etnografů čtyř regionů – Jižních Čech, Vysočiny, Jižní Moravy a Dolního Rakouska. Jejím cílem je přiblížit stravování našich předků nejen obvyklou výkladovou formou, ale především za pomoci konkrétních receptur a návodů.

Čerpá z výsledků terénních výzkumů, ze vzpomínek pamětníků a zachycuje prostou lidovou stravu obyvatel venkova a menších měst na přelomu devatenáctého a první poloviny dvacátého století.

Kniha v praktické kroužkové vazbě je rozdělena do šesti tematických oddílů, které odpovídají nejčastěji podávaným pokrmům a užívaným surovinám – polévky a zavářky, recepty ze zeleniny, luštěnin, obilí a hub, bramborové pokrmy, moučné pokrmy, masité pokrmy a omáčky, publikaci pak uzavírá poslední kapitola se svátečními pokrmy, pečivem a nápoji. Tato nově vydaná publikace zahrnuje celkem stovku receptů ze všech koutů česko-moravsko-rakouského příhraničí, které jsou kromě úvodního výkladového textu představeny a doplněny i obrázky zachycujícími některé popisované pokrmy či dobové vybavení kuchyní.

Svým čtenářům tento receptář přináší nejen čistě teoretické poučení, ale rovněž praktický návod, jak nahlédnout do každodenního života našich pradědečků a prababiček prostřednictvím přirozeného, zdravého a hospodárného stravování.

Obálka knihy

Publikace Z receptáře našich předků / Aus den Rezeptbüchern unserer Vorfahren bude k zakoupení ve vybraných muzeích, galeriích a informačních centrech regionu Vysočina.
Knihu je možné také objednat na adrese Muzeum Vysočiny Třebíč. Kontaktní osoba: Zdeňka Mrňová, e-mail: z.mrnova@muzeumtr.cz.

  • Facebook
  • Twitter