Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

O treku okolo Annapurny v Havlíčkově Brodě

/
/
/
764 Zobrazení



Krajská knihovna Vysočiny (KKV) v Havlíčkově Brodě uspořádala v pondělí 3. února ve velkém sále havlíčkobrodské Staré radnice cestopisnou přednášku s cestovatelem, fotografem a spisovatelem Jiřím Fišarem nazvaný Trek okolo Annapurny.

Nepál patří mezi nejchudší země světa, oplývá ale kulturním a přírodním bohatstvím, díky kterému si získal srdce nejednoho cestovatele. Atmosféru Káthmándú s jeho jedinečnou architekturou a jeden z nejkrásnějších treků světa přiblížil návštěvníkům Jiří Fišar, který sám jen s batohem na zádech vyrazil do této země uprostřed Asie, aby si splnil svůj sen vidět Himálajské obry. Annapurna je 55 km dlouhý horský masiv ve středním Nepálu v Himálaji v severní části Pokharského údolí. Nejvyšší vrchol, Annapurna I, měří 8 091 m, což z něj dělá desátou nejvyšší horu světa a jednu ze 14 osmitisícovek. Nalézá se na východní straně velké rokle, kterou protéká řeka Kali Gandaki a která ji odděluje od masivu Dhaulágirí (Dhaulágirí leží 34 km západně od Annapurny I). Annapurna v překladu ze sanskrtu znamená Bohyně sklizně.

Přednáška byla spojena s promítáním fotografií z Nepálu a reprodukovanou nepálskou hudbou. Své zážitky vylíčil Jiří Fišar také v knize Pod Annapurnou svítá modře, která vyšla v Nakladatelství Jota. Kniha je inspirativním příběhem a cestopisem. Hlavní hrdina je zdánlivě obyčejný bankovní úředník, který žije svůj spokojený, úspěšný a „nalinkovaný“ život. Ovšem jen do chvíle, kdy se „něco“ stane a on odjede do Himálaje, aby absolvoval 220 km dlouhou pěší pouť kolem Annapurny. „Fotograf, novinář a cestovatel Tomáš Kubeš bude v pondělí 3. března vyprávět o Černobylu,“ uzavřela Ludmila Bouchnerová z KKV.

  • Facebook
  • Twitter