Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Kočárky babičky Boženky představí v Jihlavě

/
/
/
1269 Zobrazení



Výstavu Kočárky babičky Boženky, která bude pro veřejnost otevřena v pátek 18. ledna, pořádá Muzeum Vysočiny Jihlava. Ve velkém výstavním sále uvidí návštěvníci kočárky ze soukromé sbírky paní Boženy Dvořákové. 

„Rodačka z Polné se v mládí odstěhovala do Jihlavy, kde žije dodnes. Když v roce 2003 vstoupily do jejího života první dva dosti poškozené kočárky – jeden zakoupený přes inzerci za pouhých 200 Kč a druhý získaný od známých – rozhodla se znovu jim vdechnout život a pustila se do oprav. Od té doby kočárky stále sbírá a postupně rekonstruuje. Nezůstalo jen u kočárků pro děti, do její sbírky se začaly dostávat i kočárky pro panenky.

Na výstavě tak návštěvníci uvidí kočárky hluboké i sportovní, v podobě kukaní či skříní, z různých materiálů a s různým pérováním, kočárky pro panenky včetně replik salónních loutkových kočárků od přelomu 19. a 20. století. V kočárcích i ve výstavních vitrínách budou odpočívat panenky všeho druhu pod dohledem figurínových „maminek. Autoři výstavy nezapomněli také na dětská chrastítka a šidítka a na různé textilní doplňky včetně miminkovského oblečení,“ představila Ludmila Moržolová, expozici z Muzea Vysočiny Jihlava.

  • Facebook
  • Twitter