Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pelety mají budoucnost, tvrdí ve společnosti Stora Enso ve Ždírci nad Doubravou

/
/
/
1756 Zobrazení



Stora Enso Wood Products ve Ždírci nad Doubravou je druhým největším výrobcem pelet v České republice, většina jeho výroby ale směřuje na zahraniční trhy, především do Rakouska a Itálie. V české republice je zatím poptávka po ekologickém palivu malá.
„To bychom chtěli v blízké budoucnosti změnit a máme pro to řadu důvodů. Jednak bychom snížili zátěž životního prostředí dopravou na větší vzdálenosti v Evropě, jednak pro výrobu pelet využíváme odpadu z naší dřevařské produkce – piliny a hobliny, dalším důvodem je fakt, že zásoby uhlí pro domácnosti se snižují. V neposlední řadě je topení peletami z hlediska pohodlí srovnatelné s topením plynem,“ uvádí argumenty pro české zákazníky manažér společnosti Stora Enso Wood Products Tomáš Krčil.

Pelety – topivo budoucnosti

Nová linka společnosti začala fungovat ve Ždírci nad Doubravou v roce 2015, kdy v květnu zahájila zkušební provoz. Jde tedy o poměrně mladou komoditu, která se už ve Ždírci může pochlubit certifikací od profesního sdružení Klastr Česká peleta, ten garantuje kvalitu paliva. Každá peleta totiž nemá stejné vlastnosti. Podle Tomáše Krčila by se zákazníci měli především zajímat o výhřevnost, kterou by měl výrobce na obalu, případně na certifikátu uvádět.

 

Výroba pelet – sušička pilin a hoblin

V loňském roce vyrobili ve ždíreckém závodě 77 tisíc tun pelet, podle informací vedení společnosti je kapacita zdejší linky ještě o zhruba pět tisíc vyšší. Český trh v současnosti absorbuje 90 000 tun pelet, když výroba dosahuje čtyřnásobku. Podle informací sdružení Klastr Česká peleta by však v blízké budoucnosti mohl český trh svůj odběr zmnohonásobit, protože řada lidí v současnosti vyměnila kotle na tuhá paliva s tím, že v mnohých je možné pelety spalovat.

 

Výroba pelet

 

Rodinný dům podle slov Tomáše Krčila spotřebuje v průměru mezi čtyřmi až pěti tunami pelet za zimu, což se v současných cenách pohybuje mezi 25-30 tisíc korunami s tím, že se pelety prodávají v létě okolo 4000 za tunu, v zimě pak cena stoupá k šesti tisícům. Výhodu pak má ten, kdo má k dispozici prostor pro uskladnění čtyř až pěti palet s peletami v pytlích nebo přímo z cisterny, která pelety rozváží po celé republice.

 

 

  • Facebook
  • Twitter