Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Zaměstnanci Oblastní charity Jihlava se aktivně zapojili do pomoci na jižní Moravě

/
/
/
613 Zobrazení



Hned druhý den po ničivém tornádu se vydaly týmy pracovníků jihlavské charity pomoci lidem, kteří na jižní Moravě pocítili sílu ničivého větrného živlu. Proběhlo mapování situace a zjišťování potřeb lidí zasažených tornádem v okrajové části Hodonína, která se nazývá Pánov, v Hodoníně a v Hruškách.

„Oslovili jsme celkem devatenáct majitelů domů a bytů a dále jsme zmapovali několik dalších nemovitostí, kde jsme nikoho nezastihli,“ popisuje činnost členka jednoho z jihlavských týmů Marie Sedláková. Když lidé z postižené lokality viděli pracovníky Charity, sami si přišli požádat o pomoc či o radu. Terénní pracovnice Martina Hrabalová dodává: „Ostatní obyvatelé jsme aktivně vyhledávali sami.
Za tyto dva dny se nám podařilo několik požadavků obyvatel rovnou zařídit, a to co jsme nedokázali sami na místě, postoupili jsme dál ke zpracování a vyřízení.“

V prvních okamžicích po příjezdu registrovali dobrovolníci a pracovníci záchranného týmu především poptávky po statikovi, možnosti odvozu sutin nebo zabezpečení nemovitosti proti rabování. V ruinách Pánova chybělo zázemí pro dobrovolníky, toalety a nebyla zde zajištěna ani možnost zdravotní péče či psychologická podpora.

Druhý den již byla většina základního vybavení k dispozici a obyvatelé měli zájem především o pracovní nářadí, stavební materiál či řemeslníky. „Snažili jsme se lidem z Pánova poskytnout možnost vypovídat se a sdílet emoce,“ líčí své bezprostřední pocity Marie Sedláková. Pracovnice jihlavské Charity mají zkušenosti při jednání s lidmi, kteří se ocitli v nouzi, a tak věděli, že je důležité projevit empatii, dát lidem naději a slovně je uklidnit.

Jihlavský tým se následně přesunul a zmapoval Brněnskou ulice v Hodoníně. Zde terénní pracovnice oslovily dalších osm majitelů či domovníků domů, kteří byli zasaženi touto u nás netradiční živelní pohromou.

Druhý tým z Oblastní charity Jihlava navštívil a zmapoval potřeby obyvatel ve vesnici Hrušky v ulici Hlavní, kde rovněž řádilo a pustošilo čtvrteční tornádo. „V této oblasti jsme oslovili 29 majitelů či jiných osob, kteří byli členy domácnosti. Největší poptávka byla po vyklízení trosek a nářadí. Musím vyzdvihnout pomoc krizového interventa, který poskytoval psychologickou pomoc všem majitelům a jejich příbuzným,“ sdělila své dojmy další členka jihlavského týmu Michaela Kulhánková.

Oblastní charita Jihlava bude do oblastí postižených tornádem vysílat své týmy i v nadcházejících dnech a měsících. „Již zítra vyráží tři naše týmy opět pomáhat lidem z jižní Moravy. Jedná se o stejné zaměstnance, jako o uplynulém víkendu, posílené o další kolegy. Nechceme měnit složení týmů, protože stávající pracovníci už mají terén zmapovaný a vědí, jak mají na místě postupovat,“ informuje ředitelka Oblastní charity Jihlava Hana Fexová.

  • Facebook
  • Twitter