Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Výstava hub v Havlíčkově Brodě

/
/
/
1167 Zobrazení



Mykologický spolek a Muzeum Vysočiny v Havlíčkově Brodě uspořádaly po čtyřleté odmlce výstavu hub v přízemí Havlíčkova domu od úterý 1. října do čtvrtka 3. října.

„Houby na letošní výstavu jsme sbírali o víkendu a v pondělí. V okolí Havlíčkova Brodu a na Humpolecku jsme nasbírali 280 druhů hub, které jsou na výstavě,“ řekl Jaroslav Machala z Mykologického spolku Havlíčkův Brod. Rekordní počet 346 vystavených druhů byl v roce 2014. Výstava hub má v Havlíčkově Brodě tradici.
Mykologický kroužek byl založen v roce 1985 při tehdejším SKP Ostrov.
„Výstavy hub byly pořádány téměř každoročně v některé zasedací místnosti na Ostrově a neměly nikdy velkou návštěvnost. Proto jsme hledali vhodnější místo a od počátku 90. let už jsme využívali prostory Havlíčkova domu ve spolupráci s Muzeem Vysočiny. Od té doby vždy výstavu navštíví několik set zájemců,“ uvedl Jaroslav Kocman, předseda Mykologického spolku Havlíčkův Brod. Kdo nic neví o houbách, mohl se na výstavě mnoho dozvědět. Na panelech byly nejen informace o historii hub, ale i o jejich různých gastronomických úpravách. V České republice chodí hodně lidí do lesa na houby. V jiných zemích Evropy se houby nesbírají. Angličané pokládají všechny houby, kromě vypěstovaných žampionů, za prašivky. Francouzi, přestože mají přístup k různým druhům hub, vyznávají pouze lanýže a žampiony. Rakušané se houbaření téměř nevěnují. To mohou mít na svědomí ochranářské zákony. Současný zákon omezuje sběr hub za účelem prodeje. Bez souhlasu majitele lesa jich nesmí nikdo nasbírat více než dva kilogramy. „Na letošní výstavě máme tři druhy hub, které jsme zde nikdy neměli: Pavučinec šafránonohý, Choroš smolonohý a Lupeník velkolupenný,“ pochlubil se Jiří Pejchal. Tři členové z Mykologického spolku Havlíčkův Brod konkrétně Jaroslav Kocman, Jaroslav Machala a Jiří Pejchal sbírají houby na výstavu, kterou pak instalují. Rádi by mezi sebou přivítali nové mladé zájemce, ale bohužel není zájem. Snad by stálo za pokus oslovit Skauty z Junáka.

  • Facebook
  • Twitter