Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vysočina čerpá z evropských fondů téměř o polovinu víc než je krajský průměr

/
/
/
454 Zobrazení



Integrovaný regionální operační program (IROP I) podpořil v Kraji Vysočina 733 projektů částkou převyšující 10,7 miliard korun. Bezmála 3,2 miliardy se proinvestovaly ve výstavbě a rekonstrukci silnic, okolo dvou miliard přispělo k modernizaci a vybavení nemocnic a 1,5 miliardy získaly mateřské, základní a střední školy v regionu.

V přepočtu na obyvatele čerpal Kraj Vysočina asi 21 tisíc korun na hlavu, což významně převyšuje částku 15 tisíc korun – průměr všech krajů České republiky. „Peníze, které jsme prostřednictvím IROP získali z Evropského fondu pro regionální rozvoj rozhodně pomohly zkvalitnění stávajících, či vzniku nových služeb v mnoha oblastech veřejného života. Ať už se bavíme o obrovském posunu ve vybavení škol, sociálních služeb nebo zdravotnictví,“ říká Renáta Marková, ředitelka jihlavské pobočky Centra pro regionální rozvoj České republiky (CRR) a dodává: „Stovky milionů se investovaly především do modernizace silnic II. a III. třídy či budování obchvatů. Pozadu ale nezůstaly ani sociální infrastruktura či oblast kultury. Výsledky těchto projektů můžeme v našem kraji vidět téměř na každém kroku.“

Nejnákladnějším krajským projektem byl silniční obchvat Velkého Beranova, kam IROP poslal téměř půl miliardy korun. V součtu ještě o něco více pak investoval do dalších dvou silničních obchvatů – Jihlava JV a Nové Veselí.

Další dva největší projekty realizovala Nemocnice Jihlava, každý s podporou 250 mil. Kč. Modernizovaly se za ně, mimo jiné, operační sály urgentního příjmu nebo oddělení ARO.  

58 % (6,3 mld. Kč) všech dotačních peněz, které IROP do regionu poslal, získalo 111 projektů realizovaných Krajem Vysočina. 24 % (2,5 mld. Kč) si pak ukrojily obce, které úspěšně realizovaly 383 projektů. Jen nízké jednotky procent pak připadlo na církevní instituce (6 %), organizační jednotky státu (5 %), nestátní neziskové organizace, SVJ a bytová družstva (po 3 %) a soukromý sektor (1 %).

Naplno už běží také podpora projektů v rámci IROP II (do r. 2027). V Kraji Vysočina doposud získalo Rozhodnutí o poskytnutí dotace 82 žadatelů a výše poskytnuté podpory přesahuje 1,4 miliardy korun. Celkem už CRR potvrdilo možnost získání dotace z IROP II 1 229 projektům v celé ČR s dotací 26,4 miliard korun.

„Veškeré informace k otevřeným výzvám najdou zájemci na našem webu, případně v plánu výzev na webu Řídicího orgánu IROP. Už několik měsíců funguje také aplikace Konzultační servis, kde se dovědí vše potřebné a své záměry s námi takto, nebo samozřejmě také osobně, můžou průběžně konzultovat. Rádi pomůžeme se vším od podání žádosti až po přípravu žádostí o platbu,“ doplňuje Renáta Marková.

IROP II vyhradil na projekty v celé České republice více než 117 miliard. Došlo zároveň ke změně metodiky posuzování žádostí. Doba od podání žádosti po její schválení se díky tomu zkrátila na tři až pět měsíců.

Úvodní foto: Výroční konference Centra pro regionální rozvoj Vysočina, přednáší ředitelka Renáta Marková

  • Facebook
  • Twitter