Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ve středu 22. listopadu se na Masarykově náměstí v Jihlavě objeví poprvé vánoční strom

/
/
/
233 Zobrazení



Ve středu 22. listopadu budou dřevorubci kácet a převážet vánoční strom na jihlavské Masarykovo náměstí. Celý proces kácení a převozu by se měl odehrávat mezi sedmou a dvanáctou hodinou dopoledne.

Vánočním stromem v Jihlavě je smrk omorika starý asi 30 let, vysoký 12 metrů. Roste v těsném sousedství parkoviště na Okružní ulici v Jihlavě u domu Březinova 126. Je to pohledný souměrný smrk, jehož kořeny zasáhly do vodovodního potrubí, které prasklo. „Při jeho opravě došlo k poškození kořenů stromu tak, že by smrk bohužel brzy uschnul nebo se stal nebezpečným. Je proto nutné ho pokácet. Ale jsme rádi, že takto alespoň ozdobí náměstí a udělá radost lidem v době Vánoc,“ řekl primátor Jihlavy Petr Ryška.

Smrk omorika je nazývaný také jako smrk Pančićův podle srbského objevitele, botanika Josifa Pančiće. Vyznačuje se úzkou a hustou korunou. Jde o poměrně vzácný a velmi pohledný druh smrku, který byl objeven v Srbsku, kde se také nejčastěji vyskytuje. Trvale zelený strom, jak se v Srbsku stromu také přezdívá, dosahuje maximální výšky 35 metrů a nejvíc se mu daří v nadmořských výškách kolem 600-700 m n. m.

„Kácení stromu a jeho převoz není jednoduchý proces a proto se dá těžko odhadnout, kdy na náměstí dorazí. Prosím proto všechny o respektování dopravního značení, je zapotřebí také počítat s možným omezením v místě kácení a nakládání stromu,“ říká náměstek primátora Jihlavy Richard Šedivý k převozu vánočního stromu do centra Jihlavy. Podle jeho předpokladu by se kolem osmé hodiny mělo začít se samotným kácením a kolem desáté hodiny lze očekávat, že strom přivezou na náměstí.

Strom by se měl začít vánočně zdobit hned v dalších dnech, 23. a 24. listopadu, a slavnostně se rozsvítí, podobně jako všechna okolní výzdoba ulic v Jihlavě, na první adventní neděli 3. prosince. 

  • Facebook
  • Twitter