Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vánoční výstava betlémů v třebíčském muzeu

/
/
/
347 Zobrazení



Tradiční Vánoční výstava betlémů s podtitulem Betlémy nejen z Itálie se uskuteční od pátku 1. prosince do 28. ledna 2024. Slavnostní zahájení výstavy proběhne ve čtvrtek 30. listopadu v 17.00 v konírně třebíčského zámku.

V letošním roce uplyne 800 let od události, která se odehrála v lese u italského městečka Greccio. Sv. František z Assisi zde představil první živý betlém… V rámci oslav tohoto výročí připravilo představenstvo Universalis Foederatio Praesepistica (Světová organizace přátel betlémů) logo, kterým se k těmto oslavám připojuje i třebíčské muzeum.

Muzeum Vysočiny Třebíč připravilo pro své návštěvníky výstavu nejen italských betlémů ve spolupráci s dlouholetým partnerem 1. NÖ Krippenmuseum z rakouského Vösendorfu. Betlémy jsou doplněny o díla Ilony Klawitter a Jana Bondry.

Zpestřením výstavy bude přítomnost obou autorů v neděli 10. prosince od 13.00 přímo ve výstavním sále. Návštěvníci tak uvidí nejen vznik samotných figurek, ale budou se moci obou autorů rovněž na cokoli zeptat.

Třebíčské betlemářství je tradičně zastoupeno velkým stavěcím betlémem ze sbírky Muzea Vysočiny Třebíč. Jeho autorem je Jindřich Mládek (1889-1950). Betlém je zhruba pět metrů dlouhý a obsahuje necelou tisícovku ručně malovaných figurek.

Ve spolupráci s Muzeem Jindřichohradecka lze po dobu trvání výstavy zakoupit na pokladně muzea katalog betlémů Ilony Klawitter, která v loňském roce vystavovala svoje betlémy v Jindřichově Hradci.

Muzeum Vysočiny připravilo doprovodný vánoční program.
Po dobu konání výstavy se koná program pro školy Vánoce ve světě, rezervace na telefonním čísle 568 408 897, cena 30 Kč.
LALTAP – výtvarný workshop pro děti s výrobou betlémových figurek proběhne v neděli 10. prosince od 10.00 do 12.30, cena 50 Kč.
Dětská vernisáž v neděli 10. prosince v 15.00.
Zpívání u slámového betlému v neděli 10. prosince v 17.00, vystoupí pěvecký sbor studentů Gymnázia Třebíč Drobend.
Tříkrálový koncert Zvonky pro radost ZUŠ Hrotovice v sobotu 6. ledna 2024 od 17.30, předprodej od 1. ledna 2024 na recepci Muzea Vysočiny Třebíč, cena 110 Kč.

  • Facebook
  • Twitter