Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vánoce jsou za námi, jde se bruslit, zvou v Jihlavě

/
/
/
688 Zobrazení



Z Masarykova náměstí v Jihlavě už zmizel i vánoční strom, zůstává jen kluziště a dva stánky s občerstvením. Se skácením vánočního stromu skončil také čas vánoční. Zima ale pokračuje dál a mrazivé teploty napomáhají ke kvalitě ledu na kluzišti okolo Mariánského sloupu.

Bruslařům totiž bude náměstí patřit až do Hromnic 2. února. Radnice ale začíná plánovat příští Vánoce už nyní.
„Budeme se snažit navodit minimálně stejnou atmosféru, kterou Jihlava k Vánocům nadělila letos. Byl to klidný čas plný výjimečných setkání a příjemného sblížení Jihlavanů. Nedílnou součástí toho všeho bude samozřejmě i kruhové kluziště. Budeme se snažit jinak uchopit také oslavy Nového roku – ohleduplně, bez dělobuchů, přesto s dětským nadšením do dalších dní,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová.

Jihlava k Vánocům, tedy dvouměsíční událost složená z adventních, vánočních a novoročních oslav, včetně ledové dráhy a zajištění jarmarků, vyšla na sedm milionů korun. Největší kus si z rozpočtu utrhlo zmíněné kluziště, které stálo necelých dva a půl milionu korun.

„Této částce bychom se ale příští rok přiblížit neměli. Jihlava letos nakoupila spousty věcí, které jí zůstanou a budou se moci použít i v dalších letech. Z ledu například zaplatíme už opravdu jenom chladící technologii,“ doplnil vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy Tomáš Koukal.

Čísla ze vstupního turniketu dokazují, že je stále největším lákadlem kluziště. Od 1. prosince 2019 do 1. ledna 2020 se na ledovém věnci projelo necelých 22 tisíc bruslařů. Největší zájem byl mezi svátky, kdy ledovou plochu využilo sedm tisíc lidí. K 7. lednu led využilo 27 tisíc lidí, což je 54 tisíc bruslí – tedy více jak jedna Jihlava.

Vánoční strom stál na náměstí 50 dní

V mrazivém dopoledni 7. ledna vánoční čas definitivně ukončila rána padajícího vánočního stromu na Masarykově náměstí. Pracovníci Správy městských lesů jej skáceli v tradičním čase po Třech králích. Jak to bude vypadat se stromem po dalším roce s kůrovcem, je ale nejasné.

„Odkud bude vánoční strom pocházet, jsme dříve věděli několik let dopředu. Spousta z vytipovaných stromů je však nyní napadena kůrovcem, který k lipám na Masarykovo náměstí nepatří. Odkud bude příští strom pocházet, se zatím neví. V krajním případě budeme muset využít alternativních variant,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Dřevo z loňského vánočního stromu skončí na kompostárně v Henčově, kam budou dovezeny také stromy po celoplošném svozu, který v Jihlavě proběhne 11. a 18. ledna.

  • Facebook
  • Twitter