Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Telči připomenou Františka Vladimíra Foita

/
/
/
569 Zobrazení



Ve čtvrtek 29. července bude v telčské galerii Hasičský dům slavnostně zahájena výstava Afrika 1931 – Foitovy fotografické zápisky na skleněných deskách. Jejím záměrem je připomenout osobnost Františka Vladimíra Foita jako výjimečného člověka, umělce, sochaře a cestovatele.

„V roce 1931 se sochař František Vladimír Foit společně s dr. Jiří Baumem vydali na cestu Afrikou, z Alexandrie do Kapského Města malou dvouválcovou, vzduchem chlazenou Tatrou. Cestu podnikli z pověření Antropologického ústavu Karlovy univerzity v Praze. Celou svou cestu F. V. Foit zdokumentoval fotografickým aparátem. Negativy se dochovaly na skleněných deskách, ze kterých byly zhotoveny fotografie a následně vytvořena výstava. Ta bude v telčské galerii Hasičský dům představena veřejnosti. Výstavu doplní sochařovy práce, modelované F. V. Foitem přímo v terénu a etnografické sběry z jeho cest černým kontinentem, které věnoval telčskému muzeu.

Druhou cestu Afrikou podnikl se svou ženou Irenou v roce 1947. Vlivem politické situace se již do Československa nemohli vrátit a zůstali v Keni, v Nairobi. V roce 1971 se Foitovi přestěhovali do Slovinska, kde sochař ještě v tomto roce zemřel při automobilové nehodě. V muzeu ve Velenji je sochaři věnována část expozice, ale v České republice je téměř neznámý,“ popsala Helena Grycová Benešová z Muzea Vysočiny Jihlava.


Výstavu vytvořenou ve spolupráci se slovinskými partnery mohou zájemci navštívit až do 10. října.

  • Facebook
  • Twitter