Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V sobotu projede Jihlavou unikátní konvoj historických vozidel

/
/
/
1271 Zobrazení



Dopravní podnik města Jihlavy (DPMJ) oslaví o víkendu 111. výročí zahájení provozu. V sobotu 19. září v 16.30 vyjedou z Masarykova náměstí asi dvě desítky především historických autobusů a trolejbusů mapujících kompletní poválečnou historii městské hromadné dopravy v Jihlavě.

V naprosto jedinečné koloně se ukážou např. autobusy Škoda 706 RO, dále autobusy Karosa Šx 11, Ikarus 280, Karosa B952 v novém laku, ale i celá řada slavných škodováckých trolejbusů počínaje Sedmičkou z padesátých let přes vůz značky Škoda 14Tr, který si většina Jihlavanů pamatuje z dětství a mládí, ale přijede např. i jeho kloubová verze značky 15 Tr. Konvoj pojede z náměstí na hlavní nádraží a zpět. „Půjde o naprosto unikátní sbírku vozidel, kterou jsme si vypůjčili od kolegů z dopravních podniků v Pardubicích, Brně a ve Zlíně, pak také z Technického muzea a rovněž od jihlavského Občanského sdružení za záchranu historických trolejbusů a autobusů,“ zdůraznil předseda představenstva DPMJ, a. s., Radim Rovner.

Na Masarykově náměstí bude v sobotu po celý den probíhat bohatý program spojený s výstavou historických vozů i s představením současných nejmodernější technologií. Besip představí simulátory jízdy v autě a na motorce včetně simulátoru nárazu. Zajištěno je také bohaté a kvalitní občerstvení. Prodávat se budou kromě klobás, párků v rohlíku nebo sekané v housce i burgery s trhaným masem, halušky nebo club sandwich. V nabídce nápojů budou převažovat nealkoholické limonády, čaje a káva, v prodeji budou ale i točená piva značky Radegast nebo kvalitní burčák z jižní Moravy.

„K důkladné prohlídce budou v sobotu na náměstí přistaveny také nově nakoupené vozy Dopravního podniku města Jihlavy – autobusy Solaris Urbino 12 CNG a parciální trolejbusy Škoda 32 Tr. Právě tyto trolejbusy vybavené velkokapacitními nabíjecími bateriemi vyjedou od soboty na prodlouženou linku C až ke Kauflandu,“ slíbil radní města Jihlavy pro dopravu Jaroslav Vymazal s tím, že právě nové trolejbusy budou návštěvníky akce celý den zdarma vozit také na doprovodný program Městské policie Jihlava. Projíždět budou bez drátů pěší zónou v Benešově ulici a Telečskou ulicí až do útulku pro opuštěná zvířata v Pístově.

Podrobný program je uveden níže v textu a další podrobnosti jsou uvedeny také na webu.

Podrobný program oslav:

Sobota 19. 9. 2020

Jízdné po celý den v MHD i v retro linkách v Jihlavě zdarma, zajištěno občerstvení včetně kvalitního burčáku z Jižní Moravy

09:00 – oficiální zahájení oslav 111 let MHD v Jihlavě na Masarykově náměstí

09:20 – 16:00 provoz retro linek (jízdní řád na adrese www.dpmj.cz/111 )

09:30 – zahájení doprovodné akce BESIPu – simulátory jízdy v autě a na motorce včetně simulátoru nárazu

09:50 – odjezd prvního spoje na parciální lince HaF (trasa vede Benešovou a Telečskou ulicí až do Pístova na akci Městské policie do útulku pro opuštěná zvířata)

10:00 – vernisáž výstavy o historii MHD v Jihlavě v Muzeu Vysočiny na Masarykově náměstí v Jihlavě

10:30 – křest publikace (dotisk ke 100 letům MHD)

11:00 – představení nových vozů MHD

12:00 – slavnostní spuštění provozu parciálních trolejbusů na lince C na konečnou stanici Kaufland

14:00 – představení nových vozů MHD

16:30 – slavnostní konvoj vozidel

17:10 – ukončení akce na Masarykově náměstí

22:00 – noční fotojízda Jihlavou

Neděle 20. 9. 2020

Jízdné po celý den v MHD i v retro linkách v Jihlavě zdarma

09:20 – 16:00 provoz retro linek (jízdní řád na adrese www.dpmj.cz/111 )

09:50 – odjezd prvního spoje na parciální lince HaF (trasa vede Benešovou a Telečskou ulicí až do Pístova na akci Městské policie do útulku pro opuštěná zvířata) akce končí ve 12:00

  • Facebook
  • Twitter