Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V sobotu odhalí v Malči na zámku pamětní desku profesoru Josefu Kalvodovi

/
/
/
409 Zobrazení



V lednu letošního roku uplynulo sto let od narození malečského rodáka, historika a politologa, poradce amerických prezidentů, Josefa Kalvody. Na jeho rodném domku v Malči u Chotěboře je od pondělí 8. května pamětní deska, která bude slavnostně odhalena v sobotu 13. května při příležitosti druhého dne konference věnované Josefu Kalvodovi.

Osobnost Josefa Kalvody připomíná v letošním roce několik akcí. První se odehrály v lednu v souvislosti s jeho stým výročím narození v Chotěboři a v Havlíčkově Brodě. V pátek 12. května dopoledne bude v sále Základní umělecké školy v Chotěboři zahájena dvoudenní konference, která zájemcům o historii a politologii představí osobnost a dílo Josefa Kalvody. Páteční program je určený dopoledne pro školy, v 19.00 se pak mohou zájemci v sále ZUŠ zúčastnit panelové debaty nazvané Dílo prof. Josefa Kalvody jako výzva pro současnou historickou vědu a demokratickou politiku? Diskutovat bude historik a pedagog Róbert Letz z Univerzity J. A. Komenského v Bratislavě, a právník a historik Kamil Nedvědický z Ústavu pro studium totalitních režimů za moderace historika Jana Cholínského.

V sobotu pokračuje konference třemi diskusnímu panely historiků a politologů na zámku v Malči, kde dojde v pravé poledne k odhalení pamětní desky, jejímž mecenášem je majitel zámku Václav Macháček Rieger. Autorem návrhu pamětní desky je havlíčkobrodský výtvarník Radomír Dvořák (na úvodní fotografii, autor Václav Macháček-Rieger).

  • Facebook
  • Twitter