Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V novoměstské porodnici se vloni nejčastěji rodili Jakubové a Anny, první letošní miminko přišlo na svět až vpodvečer

/
/
/
256 Zobrazení



Na první miminko roku 2024 si v novoměstské porodnici museli počkat až do 18 hodin a 19 minut, kdy se v pondělí 1. ledna 2024 narodila holčička Sofija Manilets z Nového Města na Moravě. 

Nejvíce dětí se v loňském roce v novoměstské porodnici narodilo v měsíci prosinci (66). Naopak nejméně porodů zaznamenali v lednu (35). Celkem v novoměstské nemocnici přišlo na svět 325 chlapečků a 283 děvčátek. Největší z dětí vážilo 4 680 gramů, to nejmenší 670 gramů. Přibylo dětí narozených nesezdaným rodičům. Zatímco v roce 2021 jich bylo 38,8 procenta a o rok později 40,2 procenta, letos se jich v novoměstské porodnici narodilo 42,1 procenta.
Z chlapeckých jmen vedli Jakubové, kteří se ve statistice za rok 2023 vyskytli sedmnáctkrát, následovali Matějové (15x) a Janové (13x). Z dívčích jmen se na první příčce umístila Anna (12x), hned za ní Eliška a Viktorie (11x) a poté Emma a Natálie (10x).
Objevila se ale i poněkud netradiční jména, například Kirill, Carlos Camilo, Emir, Enej nebo Nazar, z dívčích jmen třeba Linet, Agnesa či Jana Aya. Po letech se také v novoměstské porodnici narodily i děti se staršími českými a dnes už málo používanými jmény, jako je třeba Bedřiška, Doubravka nebo Jindřich.
Prvorozených dětí zde letos přišlo na svět 219. Druhorozených 266, třetích v pořadí 91 a čtvrtých v pořadí 19. Dětí pátých v pořadí v rodině se narodilo 10, šestých dvě a na svět přišlo také jedno desáté dítě v rodině. Jedenou přišli na svět jako dvojčata dva chlapci, dvakrát dvě holčičky a třikrát se narodil pár chlapeček a holčička.

Úvodní foto: Sofija Manilets z Nového Města na Moravě, první miminko roku 2024 v novoměstské nemocnici

  • Facebook
  • Twitter