Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Jihlavě na radnici visí běloruská vlajka

/
/
/
1138 Zobrazení



Na historické budově jihlavské radnice na Masarykově náměstí zavlála historická běloruská vlajka. Vyvěsili ji primátorka Karolína Koubová se svým náměstkem Petrem Ryškou se souhlasem Rady města Jihlavy.

„Podporujeme občany Běloruska protestující proti výsledkům prezidentských voleb. Osobně chci být optimistkou, že se osud Běloruska nestane předmětem mezinárodního politického handlu, ale že se obyvatelům podaří prosadit v zemi demokratické principy,“ uvedla primátorka Karlína Koubová. Její první náměstek Petr Ryška dodal: „Jsme pro nové nezpochybnitelné volby za účasti mezinárodních pozorovatelů a věříme, že se Bělorusko stane nezávislou svobodnou a demokratickou zemí.“

Jihlava se tak připojila k dalším českým městům, kde vyvěsili historickou běloruskou vlajku už v pátek a o víkendu.

Protesty v Bělorusku začaly poté, co funkci prezidenta podle oficiálních údajů obhájil Alexandr Lukašenko. Demonstranti označili volby za zfalšované. Brutálně proti nim zasáhla policie. Její zásah celosvětově odsoudili politici mnoha zemí a dnes na zasedání Rady města Jihlavy také jednohlasně všichni přítomní radní.

Bílá vlajka s rudým pruhem uprostřed se používala pro Běloruskou lidovou republiku v roce 1918, než se země stala sovětskou republikou, a znovu po získání nezávislosti v letech 1991 až 1995. Nyní je symbolem protestů.

  • Facebook
  • Twitter