Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Chotěboři v pátek začíná dvoudenní konference o Josefu Kalvodovi

/
/
/
596 Zobrazení



Letošní oslavy stého výročí narození malečského rodáka, historika a politologa Josefa Kalvody, pokračují v pátek 12. května v Chotěboři dvěma panelovými debatami historiků, první je určena především pro studenty a učitele škol, druhá pro laickou veřejnost.

Páteční program začíná pro žáky a učitele škol v 10.00 v sále Základní umělecké školy v Chotěboři. Nabídne debatu dvou historiků, Petra Hlaváčka a Michala Kampa, kteří by měli představit nejen osobnost a dílo Josefa Kalvody, ale také jeho kritický pohled na československé dějiny a zlomové okamžiky, které dramaticky ovlivnily životy lidí na mnoho desetiletí.

Večer se na stejném místě uskuteční od 19.00 panelová debata slovenského historika a pedagoga Róberta Letze z Univerzity J. A. Komenského v Bratislavě a právníka a historika Kamila Nedvědického z Ústavu pro studium totalitních režimů za moderace historika Jana Cholínského nazvaná Dílo prof. Josefa Kalvody jako výzva pro současnou historickou vědu a demokratickou politiku?

V sobotu 13. května na zámku v Malči se mohou zájemci o historii setkat s osobností a dílem Josefa Kalvody. Sobotní program pro odbornou veřejnost začíná v 9.30 v prostorách zámku v Malči. Na účastníky, kteří by se měli registrovat prostřednictvím webových stránek, čekají tři panely, ve kterých se jeho účastníci a posluchači zaměří na Kalvodu jako politika a představitele protikomunistického odboje, na jeho práci historika, ale také na jeho návraty do vlasti v 90. letech.
Panelů se kromě Róberta Letze, Kamila Nedvědického a Jana Cholínského budou účastnit dále, publicista a politický komentátor Roman Joch, historik Petr Svoboda a politolog Miroslav Novák.
Pozvání přijali i další zajímavé osobnosti z oblasti historie, politologie, médií a politiky.

V pravé poledne se uskuteční slavnostní odhalení pamětní desky, kterou účastníci konference chtějí trvale jméno Josefa Kalvody připomínat. Deska byla instalovaná v pondělí 8. května na zámeckou zeď v Malči naproti rodnému domku Josefa Kalvody. Autorem grafického zpracování pamětní desky je havlíčkobrodský výtvarník Radomír Dvořák.


Konferenci pořádá Centrum Vysočina, o. p. s., ve spolupráci s majitelem zámku v Malči Václavem Macháčkem-Riegerem za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, pod záštitou Velvyslanectví USA v Praze.

Dalšími partnery akce jsou Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR, město Chotěboř, Městské muzeum v Chotěboři, ÚSTR, Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod, Forum24 a Týdeník Forum, Jihlavské listy, online deník Vysočina-news.cz a TV HBin.

  • Facebook
  • Twitter