Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ukázková zahrada na náměstí v Telči

/
/
/
1135 Zobrazení



Druhý červnový víkend v sobotu 9. a v neděli 10. června se bude po deváté konat Víkend otevřených zahrad – akce, v rámci níž je možné po celé republice navštívit jindy nepřístupné zahrady či si běžně přístupné zahrady s průvodcem či kulturním programem. Akce se koná i na Vysočině. 

Do zahrad pozve i pop-up zahrada

Ještě před tímto víkendem se obyvatelé i návštěvníci Telče mohou těšit, že vyroste malá zahrada přímo na jejich náměstí a pozve je do zahrad a parků Vysočiny, jižní Moravy a Dolního Rakouska. V Telči hledejte zahradu na náměstí Zachariáše z Hradce v pátek 1. června od 11.00 do 17.00. „Kromě tiskovin jsou pro kolemjdoucí přichystány i malé zahradní dárečky,“ uvedl Václav Prchal z Vysočina Tourism.

Víkend otevřených zahrad
Tradice víkendu otevřených zahrad má kořeny ve Velké Británii (Open Garden Squares Weekend), kde se rovněž koná druhý červnový víkend. Projekt si získal popularitu i v dalších evropských zemích a od roku 2010 se úspěšně rozvíjí také v České republice.

Pop-up zahrada ve Vídni, archiv Vysočina Tourism

Cílem akce je propagace významu zeleně a zahradního umění, ale také činnosti zahradních tvůrců a architektů, kteří za rostlinnými scénami a kompozicemi stojí. Díky doplňkovému programu, který si řada zahrad či parků pro tuto speciální příležitost chystá, je možné představit jednotlivé objekty s jejich příběhy a tajemstvími, která jindy bývají veřejnosti skryta. Návštěvníci mají možnost se formou komentované prohlídky dozvědět více o historii, současném stavu i budoucích záměrech v zahradě či parku. Na Vysočině se letos přihlásilo mnoho přírodních ukázkových zahrad, které návštěvníky seznamují s tím, jak zahradničit ohleduplně vůči přírodě. Kromě běžně či veřejně přístupných zahrad své brány otevře řada školních či soukromých zahrad, které je možné navštívit pouze o tomto jediném víkendu v roce.

Otevřené zahrady na Vysočině

„Ze zahrad Vysočiny bude v rámci Víkendu otevřených zahrad možné navštívit historickou zahradu u hradu Kámen nebo ukázkové zahrady například ve Staré Říší, v Libické Lhotce nebo arboretum v Třešti. Přírodní zahrada v Rynárci láká kromě komentovaných prohlídek na ochutnávku domácích likérů,“ dodává ředitel organizace Vysočina Tourism Tomáš Čihák. Ve stejném termínu chystají podobnou akci také v sousedním Rakousku (Schaugartentage Niederösterreich).
Přehled zapojených zahrad.
Všechny zmíněné objekty a mnoho dalších mapuje a propaguje přeshraniční projekt GrünRaum, na kterém se kromě Vysočina Tourism, p. o. podílí také Centrála cestovního ruchu-Jižní Morava, z. s. p. o., a spolková země Dolní Rakousko. Na webu www.dozahrad.cz tak najde ideální zahradní cíl svého výletu každý od rodičů s dětmi po seniory.

  • Facebook
  • Twitter