Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Tvorba Evy Dolejšové v jihlavském muzeu

/
/
/
330 Zobrazení



První letošní výstava v kavárně Muzeum jihlavského muzea nese název Kočky a jiné bytosti, tvorbu Evy Dolejšové a bude k vidění od úterý 9. ledna do 18. února.

Eva Dolejšová (* 1957), pelhřimovská rodačka, žije celý život na Vysočině. „Kreslení a malování ji přitahovalo už jako malou holku, kdy používala pastelky, tužky, vodovky a každý volný kousek papíru na své dětské tvoření a přitom snila o opravdických olejových barvách.
Dětský sen – studovat výtvarnou školu a být malířkou – se jí splnil až v dospělosti absolvováním Dálkové umělecké akademie SUŠG v Jihlavě pod vedením akademického malíře Vladimíra Netoličky,“ popisuje kurátor výstavy Pavel Bezděčka.


Eva Dolejšová je členkou Spolku výtvarných umělců Vysočiny při Unii výtvarných umělců ČR a pravidelně se účastní společných výstav spolku. Kromě toho vystavuje i samostatně, přičemž většina jejích výstav se konala na Vysočině: Humpolec, Třebíč, Pelhřimov, hrad Kámen, ale také v Praze a jinde v České republice.
„Obrazy maluje většinou technikou olejomalby, i když v posledních dvou letech používá také barvy akrylové. Při tvorbě ráda využívá otisků různých předmětů, listů stromů a květin, které překrývá, vrství a kombinuje s malbou štětci i špachtlemi.
Hlavním tématem této výstavy jsou její přítelkyně kočky, krásné chlupaté bytosti, které Evu Dolejšovou mocně uchvátily snad už od jejího prvního rozhlédnutí se po světě. Kočky se u nich doma, na dvoře či zahradě, vždy ve větším či menším počtu svobodně pohybovaly a dělaly její život krásnější. Obdivuje je a je součástí jejich životů. Kočky jsou tedy s autorčiným životem spojeny, a proto především jim věnuje tuto výstavu.
Ale nejen kočky jsou jí inspirací. Je jí samozřejmě i ostatní krásná příroda se stromy, květinami, ptáky a ostatními zvířaty, s loukami a kopci. Do svých obrazů vkládá nejen vjemy a dojmy, které zažívá při toulkách krajinou, ale také sny přicházející nad ránem,“ dodává Pavel Bezděčka.
tel.: 567 573 894
e-mail: bezdecka@mvji.c

  • Facebook
  • Twitter