Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Tříkrálový průvod prošel Třebíčí

/
/
/
417 Zobrazení



Do ulic Třebíče vyjeli na koních králové Kašpar, Melichar a Baltazar za doprovodu prostého lidu a darovníků v historických kostýmech. Procesí, ke kterému bylo možné se i veřejně připojit, navázalo na obnovenou tradici po koronavirové pauze. 

Ani nepřízeň počasí neodradila v sobotu 6. ledna obyvatele a návštěvníky města, aby se přišli podívat na Tříkrálový průvod. Ten započal svoji cestu u Komerční banky a směrem ulicí Přerovského se vydal až před budovu radnice. Tam mudrce z Východu slavnostně přivítal starosta města. „Jsem velmi rád, že jste při své daleké cestě neopomenuli ani město Třebíč. Pevně věřím, že Vaše pouť bude úspěšná a novému králi se pokloníte a všechny dary mu předáte. Děkujeme pěkně za to, že přinášíte požehnání do našich domovů. Vítejte v Třebíči,“ sdělil Pavel Pacal.

 Za Oblastní charitu Třebíč vystoupil ředitel Petr Jašek. „Vážení mudrcové, slavný královský doprovode. Protože charita v našem městě pomáhá mnoha lidem a v dnešních dnech také organizuje Tříkrálovou sbírku, chtěl bych vás poprosit, abyste o nás řekli jezulátku a vyprosili jste hojné boží požehnání do naší služby pro celý rok 2024. Děkuji a přeji vám příjemnou cestu,“ sdělil Jašek. Následně třebíčský děkan Jiří Dobeš udělil Třem králům své požehnání a pronesl modlitbu.

Tři králové při tříkrálovému pochodu Třebíčí

Od radnice se průvod spolu s přihlížejícími za zvuku trumpet přesunul k živým jesličkám. Tři králové se poklonili malému Ježíškovi a předali mu dary v podobě zlata, kadidla a myrhy. Pozornosti podle svých možností předali i darovníci a prostí lidé. Každý dal, co mohl. Jablka, ořechy, vánočku, perníčky, ale i víno nebo uzeniny. Pochutiny se pak při teplém čaji rozdělily mezi přítomné.

Letošní už 24. ročník Tříkrálové sbírky pořádané Charitou České republiky se koná od 1. do 14. ledna. V tomto čase vysílá Oblastní charita Třebíč do ulic na 1500 koledníků, kteří mají na koledu přichystaných 500 kasiček.

Pokud vás koledníci doma nebo na své cestě městem nezastihnou, je možné přispět také prostřednictvím online kasičky umístěné na webu www.trikralovasbirka.cz (proklik), kde zadáte Třebíč nebo směrovací číslo 674 01 pro přispění Oblastní charitě Třebíč. Peníze lze převést rovněž bezhotovostně přímo na účet Tříkrálové sbírky 66008822/0800, variabilní symbol 777966600. K platbě je možné využít i QR kód umístěný na webu www.trebic.charita.cz.
Výtěžek ze sbírky poputuje kupříkladu na individuální pomoc lidem v těžké životní situaci, pořízení vícemístného automobilu ke svozu klientů do denního stacionáře Úsměv Třebíč nebo na prevenci rizikového chování dětí a mládeže.

  • Facebook
  • Twitter