Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Třicátý Podzimní knižní veletrh s omezeními bude

/
/
/
693 Zobrazení



Třicátý Podzimní knižní veletrh zrušilo vládní opatření. Pořadatelé místo veletrhu nabízejí knihu Země skrytých úsměvů, která nabízí poutavé čtení na 33 podzimních večerů.

„Kniha obsahuje 30 povídek autorek a autorů, kteří na veletrhu v různých letech četli a texty tři už nežijících autorů. Kniha Země skrytých úsměvů stojí 349 Kč, ale od 23. do 31. října si ji lidé budou moct koupit za veletržní cenu 269 Kč v Havlíčkově Brodě buď v Knihkupectví Petrkov na Havlíčkově náměstí, nebo v Kavárně Hejkal v Dolní ulici a kdekoliv v České republice v kterémkoli knihkupectví Kanzelsberger,“ uvedla Markéta Hejkalová, ředitelka Podzimního knižního veletrhu.

Podle jejích slov jsou povídky žánrově i tematicky pestré, zrovna tak jako je pestrá současná česká literatura. „Někteří autoři píší o totalitní minulosti. Petr Bobek vypráví příběh o svobodě a lásce za časů útlaku, Miloš Doležal o zlu, které kolem sebe rozséval jihlavský estébák, až se obrátilo proti němu. Jiří Padevět se vrací k osudu umučeného kněze Josefa Toufara. Jiří Kratochvil v magicky mrazivém příběhu Vrun líčí návrat duchů minulosti. Aleš Palán popisuje šedivou všednost totality dětskýma očima, a dětské vnímání nenápadných totalitních tragédií přináší i povídka Ivany Pecháčkové. Kateřina Tučková dojímavě připomíná nejzranitelnější oběť totalitních zločinů, starou romskou ženu.
Řada autorek a autorů píše o spletitých, radostných i bolestivých cestách mezilidských vztahů. Dora Čechova o návratu dávné lásky, Jaroslav Čejka o smrti a tajemství otce, Petra Dvořáková o manželské lásce, která tak na první pohled moc nevypadá, Viktorie Hanišová o příliš vzorných dětech, Lidmila Kábrtová o osamělosti staré ženy, Irena Obermannová o stesku po mámě, Martin Patřičný o rozdílech mezi sexem, láskou a něhou, Martin Reiner o kráse i smutku nedovolené lásky, Eva Tvrdá o rozpadu manželství, Miloš Urban o všehoschopné touze po dítěti a Michal Vrba o návratu do života s nadějí na nový začátek. U několika povídek se zasmějete, ovšem jestli vesele nebo hořce, to je otázka. Bianca Bellová odhaluje, jakou roli může hrát jediné písmeno, Alena Mornštajnová prozrazuje, jak důležité je správně spočítat schody, a význam čísel připomíná i Markéta Hejkalová. Michal Viewegh důrazně upozorňuje, že ani smrt nemusí být překážkou šťastného života, a Ivan Kraus nabízí inspiraci, jak lépe a účinněji propagovat knihy.
Vraždy, napětí a překvapivý konec čeká na čtenáře v povídkách Jiřího Lojína a Arnošta Vašíčka. Několik próz je vzpomínkových. Jiří Grygar vzpomíná na to, jak se stal knihomolem, Josef Mlejnek na neobyčejnou paní bytnou z devadesátých let, Jiří Dědeček na kouzelnou dobu mezi dětstvím a mládím, Michal Šanda na literární výlety s básníkem Vítem Kremličkou, Václav Větvička na pohádkově krásná jména českých rostlin. Knihu doplňují čtyři texty tří už nežijících autorů: dva fejetony Ludvíka Vaculíka, věnované Podzimnímu knižnímu veletrhu, méně známý úryvek ze začátku Zdivočelé země Jiřího Stránského a ukázka z románu Prostopášný modlitební mlýnek finského humoristy Arta Paasilinny (jediného zahraničního autora knihy). Paasilinna v ní píše o havlíčkobrodském veletrhu, neboť to při jeho návštěvě čtenářům slíbil a jako správný Fin slib dodržel,“ přibližuje knihu Markéta Hejkalová.

Jednatřicátý Podzimním knižním veletrh by se měl uskutečnit v pátek 15. a a v sobotu 16. října 2021 v Havlíčkově Brodě.

chodem. Veletrh samotný proběhne jako čistě prodejní akce, čímž se vrací ke svým počátkům.
Doprovodné programy jsme upravili tak, aby všechny mohly proběhnout v prostoru PEN – salonku před restaurací, kde se podle počasí odehrají buď na venkovní terase pro dvacet lidí nebo ve vnitřním salonku pro deset lidí,“ informovala Markéta Hejkalová.
Doprovodný program bude podle slov Markéty Hejkalové velmi pravděpodobně streamován a autogramiády a křty knih se patrně uskuteční na vyhrazeném místě před vchodem do Kulturního domu Ostrov, případně uvnitř, ale v dostatečně velkém prostoru.

Podstatně méně je letos i vystavovatelů. „Řada z nich v posledních dnech odřekla a jejich počet klesl na 83, což je přesně tolik, jako jich bylo před téměř třiceti lety, na prvním Podzimním knižním trhu v roce 1991. Důležitou změnou pro návštěvníky je i to, že na veletrhu se nebude vybírat vstupné – chceme se vyhnout frontám a tlačenicím a také povzbudit návštěvníky a dát jim k jubilejnímu 30. veletrhu v tomto divném roce aspoň malý dárek. Tím, že nebudou vstupenky, logicky odpadne i jejich losování. Místo vstupenky si návštěvníci budou moct koupit speciální veletržní knihu Země skrytých úsměvů. Kniha stojí 349 Kč, ale na veletrhu se bude prodávat za mimořádnou cenu 269 Kč, případně s poukázkou na slevu vstupného na příští rok za 299 Kč,“ dodává Markéta Hejkalová.

Aktuální informace na www.hejkal.cz.

  • Facebook
  • Twitter