Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Třetí blok Dukovan dosáhl historicky nejvyššího výkonu

/
/
/
175 Zobrazení



Dukovanský třetí blok ve středu 10. dubna večer poprvé v historii dosáhl tepelného výkon 1475 MWt, což je o 2,3 % víc než doposud a při optimálních klimatických podmínkách odpovídá výkonu 511 MWe.  Navýšení, kterého energetici bezpečně dosáhli bez jakéhokoliv navýšení spotřeby paliva a či emisí, odpovídá například trojnásobku výkonu vodní elektrárny na patě Brněnské přehrady.  Roční výroba Jaderné elektrárny Dukovany by měla po úpravách na všech blocích vzrůst příští rok o cca 300 000 MWh. 

Po spuštění v letech 1985 až 1987 odpovídal výkon bloků Jaderné elektrárny Dukovany jejich původnímu označení –  VVER 440, tedy 440 MWe. Přesně před patnácti lety se podařilo energetikům prostřednictvím modernizací a využitím rezerv zvýšit instalovaný výkon každého z nich na 4 x 500 MWe. Podobný proces proběhl i v Temelíně, kde výkon obou bloků vzrostl z 981 MWe na současných 1086. MWe.

„Modernizacemi našich jaderných elektráren se nám obrazně podařilo vybudovat velkou uhelnou elektrárnu či menší jaderný blok. A aktuální zvýšení výkonu v Dukovanech odpovídá tomuto trendu. Samozřejmě, naprostou prioritou je bezpečnost, nikdy bychom nepřistoupili k takovému kroku bez potvrzení bezpečnostních parametrů,“ říká předseda představenstva a generální ředitel Skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Zvýšení výkonu 3. reaktorového bloku JE Dukovany předcházely několikaleté přípravy spočívající v detailních propočtech a analýzách bezpečnostních parametrů a modernizaci technologických i bezpečnostních systémů. Pro provoz na zvýšeném výkonu je využíván stávající typ paliva. Zvýšení výkonu znamená větší tepelný výkonu reaktoru. Teplota vody na výstupu z reaktoru vzrostla o cca 2 °C z 298,4 na 300,4 °C.

  • Facebook
  • Twitter