Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Společná doprovázená pouť lidí zdravých a handicapovaných

/
/
/
600 Zobrazení



V sobotu 22. září se uskutečnila v okolí hradu Orlík nad Humpolcem společná doprovázená pouť lidí zdravých a handicapovaných. Nesla s sebou témata sv. Václava, úklidu a pomáhat jen tak, abychom druhému nebrali jeho moc. Účastníci zdolali osm kilometrů náročným terénem.

Spolu s přáteli z Medou, z.s., připravili organizátoři zázemí v centru pro započetí i ukončení pouti. Po úvodním seznámení se vydali na cestu. V ten samý den probíhala akce Ukliďme si Česko, a tak jedno z témat pouti byl úklid – nejen úklid našeho okolí, ale také úklid uvnitř těla každého z účastníků. Zamysleli se, jak uklízí a zda uklízí to správné, nebo to, co je pro vnitřní úklid jednodušší. Venkovní krajina ukázala, že se úklidu chopil už někdo před nimi, mnoho na ně nezbylo. O to více bylo možné se probírat vnitřní očistou.

Účastníci putovaní

Zastavili se u velmi silné letošní úrody všech plodů. O čem tato úroda svědčí? Je dokonce taková, že stromy neunesou své vlastní plody a musí být podpírány. Neprolamuje se někdy i člověk zbytečně pod tíhou své úrody, svého bohatství? Tvoříme ho tolik, aby nám činilo radost a nestalo se zátěží?
Protijdoucí turisté z jiné skupiny náhle nevědomky změnili směr trasy pouti. Z jejich povídání o opékání špekáčků na hradě Orlík k účastníkům dolehla taková vůně, že odhodlaně zdolali náročný kopec až nahoru. A tak si užili špekáčku, piva i hudby.
Poté pokračovali kolem Třech jezírek a povídali si o moudrosti indiánů Kogi, kteří v tyto dny pobývají v České republice nedaleko na zřícenině hradu Lichnice. Povídání vyvolávalo další a další otázky a zamyšlení.
V dalším zastavení jsme se inspirovali naučnou tabulí stezky Březina o vzájemné komunikaci a propojenosti jednotlivých pater lesa. Kolem štol, kde se dříve těžilo zlato, rybníku Dvorák a skrze lesopark se vrátili zpět do centra Medou.
Při shrnutí pouti si všichni uvědomili, že trasu si neplánovaně prodloužili a ztížili a že tak dnešní pouť věnovali péči o tělo, což byla karta, která se v závěrečném kruhu několikrát opakovala. Velkou inspirací bylo setkání s novými účastníky pouti – Zbyňkem a jeho rodinou. Vzhledem k opakované pouti bylo možné vidět, že společné setkávání lidí odlišného sociálního spektra formou přirozeného pobytu v přírodě má velký a postupem času narůstající význam pro všechny zúčastněné.
Velké ocenění patří nejen mužům, kteří vyvezli vozíky náročným terénem, ale také Vaškovi a Pavlovi, kteří se velmi snažili zdolat náročný terén vlastními silami a pracovat tak na posunu svých limitů.
Inspirace, snaha zvládnout sám a zároveň si včas říci o pomoc, péče o tělo, bohatství úrody, očista vnitřní i vnější, indiáni Kogi a jejich poselství účastníkům – to byla hlavní témata, která tato pouť nakonec přinesla.

  • Facebook
  • Twitter