Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Sanitka z novoměstské nemocnice „si zahrála“ v seriálu. Teď přibyly dvě nové

/
/
/
325 Zobrazení



„Moje stará sanitka si zahrála v detektivním seriálu Hlava Medúzy. Filmaři tehdy potřebovali nějakou sanitku do záběru a ta moje se jim hodila,“ usmívá se řidič z novoměstské nemocnice Luděk Odehnal. Právě on teď, ještě se svým dalším kolegou, dostal sanitní vůz fungl nový. „Jezdí se s ním parádně,“ pochvaluje si.

Dvě nové sanitky doplnily vozový park v Nemocnici Nové Město na Moravě. „Letos máme trochu změnu. Všechny dřívější sanitky byly od firmy Volkswagen. Tentokrát vyhrály ve výběrovém řízení Fordy,“ podotýká šéf dopravy Nemocnice Nové Město na Moravě Pavel Zdražil.

Novoměstská nemocnice vlastní osmnáct sanitních vozů. O pohodlí pacientů se stará stejný počet kvalifikovaných řidičů. Každý rok je snaha vozový park opět obnovit. „Auta stárnou. A klienti, které vozíme, chtějí své pohodlí. V létě klimatizaci, v zimě zase fungující topení. My se jim snažíme požadovaný komfort zaručit,“ říká Pavel Zdražil s tím, že nové sanitky mají navíc nezávislé topení, jímž se vytápí kabina pro cestující. „V ambulantním prostoru jsou čtyři místa pro sedící pacienty: dvojsedačka s posuvnými sedáky a polohovatelnými opěrkami, jedna otočná sedačka u posuvných dveří s možností sklopení sedáku a pojízdná sedačka, tzv. infarktové křeslo, na kterém se pacient nakládá po výklopné rampě obsluhované po otevření zadních křídlových dveří sanitního vozidla. Sanitka může spolu s nimi převážet i jednoho cestujícího na lůžku,“ popsal šéf dopravy.

Sanitní vozy, které mají svá nejlepší léta již dávno za sebou, se postupně vyřazují. A na jejich místa nastupují sanity nové. „Staré vysloužilé sanitky nabízíme nejprve organizacím v rámci Kraje Vysočina. Pokud ty o ně nemají zájem, pak je prodáme,“ nastiňuje zaběhnuté postupy Pavel Zdražil. Sanitku, která si zahrála v seriálu, ovšem takový osud zatím nečeká. „Bude dál vozit klienty. Jen s jiným řidičem,“ přitakává šéf dopravy.

Dopravní zdravotní služba je nedílnou součástí služeb nemocnice. Přepravu sanitkami využívají nejen oddělení nemocnice, ale i obvodní lékaři a soukromé osoby. Sanitní vozy jsou v nepřetržitém provozu – sedm dní v týdnu, čtyřiadvacet hodin denně. Sváží biologické vzorky k laboratornímu vyšetření, vozí léčiva nebo zdravotnické prostředky a zajišťují také různé sportovní nebo společenské akce.

Sanitní vozy jsou plně vytížené, o čemž svědčí i statistická čísla z loňského roku. „Sanitky za rok 2022 najely 697 960 kilometrů, což je při osmnácti sanitkách téměř 40 000 kilometrů na jednu za rok. A  převezly 31 426 pacientů,“ upřesnil Pavel Zdražil.

Nové sanitní vozy pořídila Nemocnice Nové Město na Moravě z vlastních zdrojů. „Nemocnice za sanitky zaplatila 3 119 380 korun. Tuto částku hradila ze svého rozpočtu,“ informoval technický náměstek Jiří Drdla.  

  • Facebook
  • Twitter