Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

S nástupem motorkářské sezony se podle policistů zvyšuje počet nehod

/
/
/
668 Zobrazení



Zatím poslední havárie motocyklisty se stala v neděli 10. května na silnici ve směru od Veselí na Dalečín, devětadvacetiletý muž se při havárii vážně zranil a skončil v brněnské nemocnici.

Muž jel po desáté hodině dopoledne s motocyklem BMW po silnici ve směru od Veselí na Dalečín na Žďársku a při projíždění táhlou zatáčkou v klesání vjel na nezpevněnou krajnici, dostal se do příkopu, kde s motocyklem havaroval. „Při dopravní nehodě se motocyklista zranil a s podezřením na těžké zranění ho zdravotnická záchranná služba transportovala do brněnské nemocnice. Policisté u řidiče dechovou zkouškou vyloučili požití alkoholu. Na motocyklu vznikla předběžně vyčíslená škoda 250 tisíc korun,“ přiblížila okolnosti zatím poslední havárie motocyklisty na Vysočině policejní mluvčí Jana Kroutilová. Dopravní nehodu policisté šetří.

K havárii motocyklisty došlo také v pátek 8. května, kdy havaroval před desátou hodinou dopoledne na silnici ve směru od Zvole na Branišov na Žďársku čtyřiapadesátiletý motocyklista s motocyklem s Harley Davidson a vážně se zranil.
„Při jízdě do zatáčky v klesání zachytil při náklonu o povrch komunikace, dostal smyk, který nezvládl, a s motocyklem vyjel do příkopu. Při dopravní nehodě se zranil a s podezřením na těžké zranění byl zdravotnickou záchrannou službou převezen do nemocnice v Novém Městě na Moravě. Policisté místo nehody ohledali a zadokumentovali a u řidiče dechovou zkouškou alkohol vyloučili. Na motocyklu vznikla předběžně vyčíslená škoda 400 tisíc korun,“ popsala páteční havárii motocyklisty Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině, s tím, že nehodu policisté šetří.

Za první čtyři měsíce letošního roku vyšetřovali policisté na Vysočině dopravní nehody šestnácti motocyklistů, ve třinácti případech havárii zavinili. „Jeden motocyklista při nehodě zemřel, jeden se těžce zranil a zbývajících čtrnáct utrpělo lehké zranění. Většina těchto nehod se stala v dubnu, kdy havarovalo celkem jedenáct motocyklistů a v osmi případech byl motocyklista viníkem nehody. V dubnu se při nehodě jeden motocyklista těžce zranil a deset utrpělo lehké zranění,“ dodala tisková mluvčí.

Tragická nehoda motocyklisty se stala v neděli 29. března u obce Petráveč na Žďársku. „Havaroval zde šestapadesátiletý motocyklista, který zřejmě ve vyšší rychlosti nezvládl řízení motocykl a havaroval mimo vozovku. Při nehodě se těžce zranil a vážným poraněním na místě podlehl. Další okolnosti tragické dopravní nehody jsou předmětem šetření ze strany policistů dopravního inspektorátu Žďár nad Sázavou,“ doplnila Dana Čírtková.

Podle policistů patří motocyklisté k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu a případný střet s vozidlem nebo s pevnou překážkou končí ve většině případů úmrtím nebo těžkým zraněním motocyklisty. „Nejzákladnější podmínkou bezpečné jízdy na motocyklu je používání prvků pasivní bezpečnosti. Důležitá je přilba, vhodné oblečení s reflexními prvky, pevná obuv a vhodné rukavice. Ale ani kvalitní výbava není zárukou bezpečného návratu, zejména pokud nezkušený motocyklista příliš riskuje a pokud nepřizpůsobí rychlost své jízdy stavu pozemní komunikace, hustotě provozu a počasí,“ upozorňuje tisková mluvčí.

Policisté na Vysočině vyšetřovali v průběhu loňského roku 124 dopravních nehod, při nichž měli účast motorkáři – v 81 případu motocyklista dopravní nehodu zavinil. „Na chování motorkářů na silnicích se budeme zaměřovat v rámci našeho dohledu nad silničním provozem. Přesto musím říci, že postihovat všechny jejich přestupky je nad naše síly,“ uzavírá pověřený vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina David Jirák s tím, že nejčastějším zjištěným přestupkem v případě řidičů motocyklů bývá překročení nejvyšší povolené rychlosti.

  • Facebook
  • Twitter