Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Roadshow Dny bez bariér v Jihlavě pomůže handicapovaným začít se sportem

/
/
/
599 Zobrazení



Zažívat potěšení ze sportu a pohybu si přeje mnoho lidí se zdravotním postižením. S tím, jak se ke sportovním aktivitám dostat, rozvíjet se v nich a najít si jejich prostřednictvím nové přátele, pomůže nejen dětem s handicapem zářijová Roadshow Dny bez bariér. V Jihlavě představí handicapovaným a jejich rodinám možnosti a krásy sportu a do tematiky sportu pro handicapované zasvětí také veřejnost.

Roadshow pořádá Emilova sportovní, z. s., a Österreichischer Behindertensportverband v průběhu září v Jihomoravském kraji, na Vysočině a v Jižních Čechách. „Půjde o akci zahrnující tematické konference a besedy, jejímž vrcholem je vždy akce pro veřejnost – v Jihlavě na Masarykově náměstí v pátek 16. září,“ informuje za pořadatele Matias Costa z OÖBSV.

V rámci páteční akce se návštěvníci mohou těšit na ukázky sportů přímo v centru města – prezentovat se na nich budou místní kluby a organizace, které zábavnou formou představí různé sportovní a pohybové aktivity. Do nich se může zapojit i široká veřejnost a vyzkoušet si tak například basketbal na vozíku nebo shlédnout taneční vystoupení vozíčkářů. Na večer je připraven také benefiční koncert.

Kromě páteční show jsou v plánu také besedy se studenty. „Do vybraných škol přivedeme paralympioniky, kteří nechají studenty nahlédnout do světa sportu handicapovaných. Jsou to ve většině případů silné příběhy a jsou zároveň ukázkou síly, vytrvalosti a odhodlání nevzdávat se. Tímto chceme u zdravých studentů vyvolat zájem o zapojení a pomoc, handicapované naopak motivovat,“ popisuje vedoucí projektu Pavel Zbožínek.

Neméně důležité jsou plánované konference pod názvem „Sport pro všechny – opravdu pro všechny?“. Spolu se zástupci municipalit, škol, sociálních zařízení, organizací a sportovních klubů chtějí organizátoři diskutovat možná řešení ke zlepšení současného stavu v jednotlivých krajích.

Roadshow je součástí přeshraničního projektu, který má přispět k vyššímu zapojení osob se zdravotním postižením do společnosti prostřednictvím sportu a pohybových aktivit. Kromě třídenních zářijových akcí je součástí projektu vybudování sítě půjčoven v příhraničních regionech, spuštění databáze sportovních klubů, sportovišť a vůbec sportovních možností a její propojení s uvedenými regiony a v neposlední řadě organizace Zimních her pro handicapované děti. Ty se zatím kvůli pandemii nepodařilo zrealizovat. Celý projekt spolufinancuje program Interreg V-A Rakousko – Česká republika.

  • Facebook
  • Twitter