Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Raritní operaci ramen provedli ortopedi v Jihlavě

/
/
/
320 Zobrazení



Operaci, která se nevidí možná i celý život, zažili lékaři v jihlavské nemocnici. Na operačním sále skončila pacientka, které museli po pádu udělat totální endoprotézu obou ramen zároveň. Zákrok byl náročnější o to víc, že pacientka je členkou náboženské společnosti Svědkové Jehovovi, kteří odmítají krevní transfúzi.

Totální endoprotéza ramen není častým zákrokem, dělá se v průměru jedna měsíčně. Operovat dvě ramena současně viděl sám primář ortopedického oddělení Ladislav Čepera poprvé v životě. „Obecně totální endoprotézy ramen nejsou denním chlebem ortopedů, pokud to porovnám s četností výměn kloubů kolen a kyčlí. Navíc jsme museli počítat s tím, že pacientka kvůli svému náboženskému přesvědčení nechce přijmout cizí krev,“ popisuje Ladislav Čepera. „Museli jsme použít ORTHO P.A.S., což je autotransfúzní metoda se zpětným podáním krve v pooperačním období ortopedických operací,“ dodává primář s chválou na celý tým, který se na čtyřhodinové operaci podílel: „Určitě patří velké díky sestřičkám na sále a kolegovi lékaři Michalovi Smolkovi. Vše se povedlo a pacientce se daří dobře.“

V jihlavské nemocnici ortopedi ročně provedou zhruba 460 totálních endoprotéz. Více než polovinu počtu tvoří náhrady kyčelních kloubů, zbylou většinu potom kolenních kloubů. Pacientů s výměnnou ramenních kloubů je ročně zhruba dvanáct.

  • Facebook
  • Twitter