Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

První podezření na koronavirus na Vysočině, žena ze Žďáru nad Sázavou je v karanténě

/
/
/
9890 Zobrazení



Žena ze Žďáru nad Sázavou, která se vrátila z Benátek, je v domácí karanténě. Lékaři ji odebrali vzorky na testy související s koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19.

Podle krajské epidemioložky z Vysočiny Aleny Dvořákové výsledky ještě nejsou známé. Do Národní referenční laboratoře odešly ve středu 26. února ráno, výsledky by mohly být ve středu 26. února večer. Žena do Benátek cestovala ještě se dvěma dalšími příbuznými, které krajští hygienici také sledují. „Pouze u ženy se projevily zdravotní potíže a vzhledem k cestovatelské anamnéze jsme přistoupili k testům,“ potvrdila vedoucí protiepidemického oddělení žďárského pracoviště lékařka Renée Mašová s tím, že pokud by se virus potvrdil, jednalo by se o tom, v jaké z nemocnic ženu hospitalizovat. „V jednání by byly krajské nemocnice, například Nemocnice Jihlava, případně Nemocnice Na Bulovce,“ upřesnila Renée Mašová.
Na Vysočině jde o první podezření. V Česku se zatím žádné z podezření na infekci nepotvrdilo. Koronavirus se přitom šíří po celém světě, v Evropě je nejhorší situace v Itálii, kde k 26. únoru evidují přes 320 nemocných a 11 obětí. Následuje Německo, kde je koronavirus potvrzený u 17 pacientů, a Francie hlásí 14 případů a jedno úmrtí.
Státní zdravotní ústav zřídil infolinku pro kohokoliv, kdo se potřebuje poradit v souvislosti s infekcí COVID-19. Telefonovat můžete denně od 9.00 do 21.00 na číslo 724 810 106.

  • Facebook
  • Twitter