Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pomocní andělé objektivem Jany Mašterové

/
/
/
334 Zobrazení



Fotografka Jana Mašterová představuje od čtvrtka 20. října ve vstupním pavilonu chirurgických oborů Nemocnice Nové Město na Moravě své fotografie, které vznikly v Nemocnici Nové Město na Moravě.

„Nepatří mezi uctívané lékaře, mezi studované sestry, instrumentářky nebo asistentky. Ve výčtu zaměstnanců jsou neviditelní a vždy na posledních mzdových řádcích. Jsou nenápadní, šikovní, pracovití, vstřícní, přátelští i profesionální, důslední, pečliví a především naprosto nepostradatelní. V nemocničním žargonu se nazývají pomocný personál,“ představuje fotografka Jana Mašterová ústřední hrdiny svého nejnovějšího výstavního souboru.
Pomocní andělé – sanitářky a sanitáři – si získali její obdiv. A právě jim vzdává svou fotografickou výstavou hold. Chrudimská rodačka žijící v Novém Městě na Moravě a studující fotografii v Institutu tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě v Opavě si za svůj fotografický ateliér protentokrát zvolila prostředí oddělení dlouhodobě nemocných a Dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče. „Svůj soubor věnuji tamním sanitářkám a sanitářům. Měla jsem možnost pozorovat je při každodenních činnostech a myslím, že si tito lidé zaslouží naše velké díky za svou práci. Za práci, která není náležitě oceněna. Za práci, která je nesmírně důležitá a pro většinu z nás bohužel naprosto samozřejmá,“ říká Jana Mašterová. Na závěr na jejich adresu dodává: „Děkuji. Děkuji za to, že jste. Za to, jací jste. Pro mě budete navždy Pomocní andělé.“
Stejnojmenná výstava bude ve vstupním pavilonu chirurgických oborů Nemocnice Nové Město na Moravě otevřena ve čtvrtek 20. října ve 14.00. Slavnostního zahájení se ujme významný český fotograf, vysokoškolský pedagog, kurátor a organizátor kulturního života Jindřich Štreit.

Jana Mašterová vystudovala technický obor na Vysoké škole báňské, pracuje na pozici asistentky v soukromé společnosti. V současné době studuje fotografii na Institutu tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě v Opavě. Je členem Asociace profesionálních fotografů České republiky, České federace fotografického umění a Svazu českých fotografů. V roce 2018 se stala vítězkou mezinárodní soutěže Czech Nature Photo v kategorii České zemědělství a venkov se snímkem Učesaná země. V roce 2020 se stala finalistkou mezinárodní soutěže Slovak Press Photo v kategorii Dlouhodobý dokument se souborem Příběh o naději, který je příběhem imaginární pacientky, klientky uzavřeného oddělení psychiatrické nemocnice. V roce 2022 zvítězila v 11. ročníku mezinárodní soutěže Slovak Press Photo v kategorii Každodenní život se souborem Pomocní andělé.

  • Facebook
  • Twitter