Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisty, hasiče a záchranáře prověřil v Jihlavě AMOK 2019

/
/
/
962 Zobrazení



Taktické cvičení AMOK 2019, jehož cílem bylo procvičit spolupráci a koordinaci činností a postupů při zásahu složek Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina při mimořádné události, se ve čtvrtek 10. října uskutečnilo v Jihlavě.

„Námět cvičení předpokládal, že v objektu Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy ve Vzdělávacím zařízení Praha v Tolstého ulici v Jihlavě došlo k násilnému útoku ze strany několika ozbrojených osob. Do hlavní budovy vzdělávacího zařízení vnikne neznámý ozbrojený útočník. Motivem jeho následného násilného jednání je touha po odplatě za domnělé křivdy způsobené během studia. Ostrahu konajícího policistu útočník zraní výstřelem ze střelné zbraně a vpustí do objektu boční bránou vozidlo s dalšími dvěma útočníky. Do objektu vstupují útočníci v době, kdy probíhá vyučování a uvnitř se nachází studující, učitelé a ostatní zaměstnanci.
Těžce zraněnému pracovníkovi ostrahy se podaří po odchodu útočníka z místnosti ostrahy zavolat na linku tísňového volání 158 a informuje integrované operační středisko. Předá také informaci k popisu osoby i to, že se do budovy podařilo bočním vjezdem vniknout vozidlu s posádkou. V budově dochází ke střelbě, která směřuje na každého, koho střelec spatří. Několik osob je usmrceno, další jsou těžce a lehce zraněny. Nastává zmatek a panika, v důsledku čehož se některé osoby pokouší o útěk z budovy. Jeden z útočníků si bere rukojmí,“ popisuje cvičení Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.
Na místo přijíždí tzv. prvosledové hlídky, které zahajují činnost podle plánu opatření pro případ vzniku mimořádné události AMOK – aktivní útočník. Po eliminaci dvou střelců probíhá se třetím útočníkem vyjednávání a poté je provedený zákrok s cílem jeho rychlé eliminace ze strany policistů speciální jednotky Dukovany. Úkolem zasahujících policejních složek bylo střelce co nejrychleji eliminovat, a tím prostor, kde došlo k útoku, zajistit pro následnou záchranu zraněných osob, do které se zapojují přivolaní záchranáři společně s profesionálními hasiči. Do taktického cvičení se zapojilo na sedm desítek policistů.

Policisté při zatýkání útočníků, foto: archiv Policie ČR


Do taktického cvičení se zapojily na tři desítky profesionálních hasičů. Jejich úkolem byla úzká spolupráce se zasahujícími policisty a zdravotníky při evakuaci a záchraně zraněných osob.
Součástí cvičení byla úzká spolupráce s Nemocnicí Jihlava, která aktivovala traumatologický plán. Do jihlavské nemocnice bylo z místa mimořádné události postupně dovezeno celkem patnáct osob s těžkým nebo s lehkým zraněním.
„Veřejnosti se taktické cvičení nijak nedotklo, ale lidé žijící a podnikající v okolí budovy vzdělávacího zařízení mohli být překvapeni příjezdem vyššího počtu zásahových vozidel všech složek integrovaného záchranného systému. Stejně tak by mohli být překvapeni chodci, kteří procházeli po Tyršově ulici směrem z autobusového nádraží nebo ve směru na autobusové nádraží. Cvičení si vyžádalo krátkodobé omezení provozu v Tolstého ulici v okolí vzdělávacího zařízení,“ dodala tisková mluvčí.

  • Facebook
  • Twitter