Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté vyrazili na hladinu Dalešické přehrady kontrolovat plavidla

/
/
/
537 Zobrazení



Během odpoledne v sobotu 7. srpna zjistili policisté z obvodního oddělení v Hrotovicích při kontrole lodí na Dalešické přehradě šest přestupků, všechny vyřešili uložením pokuty. Současně proběhla preventivní akce Bezpečně u vody.

Policisté kontrolovali lodě od třinácté do osmnácti hodin, všichni vůdci plavidel prošli orientačními dechovými zkouškami s negativním výsledkem. „Policisté zjistili šest přestupků, ve čtyřech případech neměli vůdci plavidel u sebe potřebné doklady vůdce malého plavidla nebo doklady k lodi, ve dvou případech se pohybovali po hladině vyšší rychlostí a vytvářeli nebezpečné vlny v místech, kde je to zakázané kvůli pohybu plavců. Všechny zjištěné přestupky dnes policisté vyřešili uložením pokuty v příkazním řízení,“ popsala Dana Čírtková, tisková mluvčí krajský policistů na Vysočině.

Policisté při kontrolách na hladině Dalešické přehrady, foto: Policie ČR

Podle informací Dany Čírtkové se hrotovičtí policisté zaměřují kromě kontroly pohybu plavidel po vodní hladině také na kontrolu dodržování dalších právních norem, které souvisejí s užíváním lesních pozemků a všech ostatních rekreačních ploch kolem přehrady. Patří mezi ně například zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě, zákaz stanování mimo vyhrazené stanové plochy. Kontroly se dotýkaly i parkování vozidel v blízkosti hráze a porušování dalších zákazů v blízkosti vodních toků. Zejména zákaz rozdělávání ohňů bývá v průběhu léta velice aktuální.

Policisté dohlížejí na provoz na vodní ploše v letní turistické sezoně téměř denně. „Někteří provozovatelé motorových člunů a vodních skútrů se totiž v minulosti chovali na přehradě velice nebezpečně a svoji příliš rychlou a agresivní jízdou ohrožovali rekreanty na lodičkách, plavce, rybáře, ale i cestující na výletní lodi Horácko. V průběhu léta přijímají policisté také stížnosti od rekreantů, kteří se na policisty obraceli s různými podněty, které je poté nutné prověřit. Loni za dva prázdninové měsíce zjistili více než devadesát přestupků. Letos jich za první prázdninový měsíc zjistili už více než čtyřicet,“ doplnila Dana Čírtková.

„Zaměřujeme se nejen na kontrolu plavidel, ale zajímá nás také všechno, co se děje v zátokách kolem přehrady. Tam se jiným způsobem nedostaneme a lidé na to velice často spoléhají. Občas zjistíme například nedovolené táboření, nedovolené vjezdy osobních automobilů nebo rozdělávání ohňů v lese nebo na okraji lesa. Na vodní hladině platí striktní pravidla a nikdo nemůže svojí bezohledností ohrožovat například plavce nebo rekreanty na lodičkách,“ dodal Vladimír Doležal.

Na preventivní akci Bezpečně u vody se podílel partner preventivní akce, Pivovar Rebel Havlíčkův Brod, který poskytl nealkoholické pivo. „Policisté při dnešních kontrolách vůdců malých plavidel rozdávali kromě nealkoholického piva Rebel i jednorázové alkohol testery. Měli jsme k dispozici letáček s radami, jak se bezpečně chovat u vody a na vodě, aby nedošlo k žádnému zranění ani k žádné nehodě. Kromě letáčku policisté rozdávali termotašky. nafukovací míče, klíčenky k vodě a létající talíře. Obdarovali jsme také cestující výletní lodi Horácko. Na Dalešické přehradě budou policejní kontroly pokračovat po celou rekreační sezónu, protože z hlediska počtu rekreantů se jedná o velice významnou rekreační oblast,“ uzavřela tisková mluvčí.

Tradičním partnerem preventivní akcí na Dalešické přehradě je havlíčkobrodský pivovar, foto: Policie ČR


  • Facebook
  • Twitter