Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté evakuovali z domu 15 obyvatel, ocenil je krajský policejní ředitel

/
/
/
413 Zobrazení



Skleněnou Plaketou Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina a kázeňskou odměnou ocenil ve středu 18. května krajsky policejní ředitel Miloš Trojánek dva policisty z obvodního oddělení v Třebíči. Lukáš Dočekal a Roman Dokulil prokázali osobní statečnost a odvahu při evakuaci obyvatel bytového domu v Třebíči, kde v jednom z bytů vypukl požár.

„Ve čtvrtek 28. dubna deset minut po půl sedmé večer vyslal operační důstojník integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina dvoučlennou hlídku z obvodního oddělení v Třebíč do ulice Jaroslava Haška. V panelovém domě se z jednoho z bytů valil hustý dým a šlehaly plameny. Hlídka byla na místě do čtyř minut od přijetí oznámení. Při příjezdu k domu policisté ze strany od vstupu do domu neviděli žádný dým ani plameny, proto ihned běželi ze zadní strany domu, kde si všimli, že z otevřeného okna ve třetím patře se valí silný a hustý dým.

Před domem se nacházel chlapec a ještě několik dalších osob. Chlapec sdělil, že bydlí v bytě, kde hoří. Na dotaz policistů, zda se v bytě ještě někdo nachází, odpověděl, že uvnitř už nikdo další není. Oba policisté se ihned vydali do domu. Při vstupu byl cítit silný zápach z hoření a dým. Policisté pokračovali po schodišti do třetího patra, kde byl jeden byt otevřený. Na chodbě byla natažená protipožární hadice z hydrantu. Vzhledem k silnému zadýmení se hlídka pokusila vystoupat do dalších pater s cílem od posledního patra začít evakuovat lidi z domu. Při vstupu do čtvrtého patra již nebylo možné dále pokračovat, z důvodu hustého a velkého zadýmení, proto hlídka začala obyvatele evakuovat od třetího patra. Policisté oběhli všechny byty ze třetího patra, aby všechny obyvatele informovali o požáru a pokračovali do nižších pater, kdy všechny osoby posílali před dům. Dvojice policistů postupně provedla evakuaci všech osob z druhého a prvního patra,“ popsala událost Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Ocenění policisté, foto: Policie ČR

Na místo se následně dostavila jednotka Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina a velitele jednotky hasičů Lukáš Dočekal informoval, že byla provedena evakuace osob z třetího patra, kde hoří v bytě vedle schodiště a dále z druhého a prvního patra s tím, že do vyšších pater se policisté nemohli dostat kvůli silnému zakouření a je nutné evakuovat osoby z těchto pater v dýchacích přístrojích. „Roman Dokulil šel společně s hasiči zpět do domu, aby pomohl s evakuací dalších osob. Ve třetím patře v bytě naproti vyhořelému bytu se nacházel chlapec ve věku asi kolem deseti let, který byl hysterický a velice rozrušený, proto ho policista vzal do náručí a vynesl do bezpečného prostoru před dům. Lukáš Dočekal mezitím před domem prováděl koordinaci evakuovaných osob před domem a vytěžování těchto osob, kvůli počtu osob v domě a jejich případného zdravotního stavu,“ doplnila tisková mluvčí s tím, že z bytového domu bylo evakuováno celkem dvaadvacet osob. Policisté ještě před příjezdem profesionálních hasičů evakuovali z bytů celkem patnáct osob. Dalších tři osoby evakuovali profesionální hasiči za pomoci výškové techniky a čtyři další obyvatele evakuovali následně společně hasiči a policisté.

Na místo se následně dostavily další hasičské jednotky společně s druhou hlídkou z obvodního oddělení v Třebíči. Policisté na místě pomáhali s vytěžením osob a ve spolupráci se strážníky městské policie dohlíželi na dopravní situaci na místě a zabezpečení bezpečného prostoru v okolí domu z důvodu přicházejících nezúčastněných osob na místo.

„Oba policisté si zachovali chladnou hlavu a dokázali vzájemně spolupracovat. Pomohli lidem dostat se ze silně zakouřených prostor ven do bezpečí. V tu chvíli nemohl nikdo odhadovat, jak rychle se může požár dál šířit. A provádět evakuaci osob ze zakouřeného prostoru bez jakýchkoliv ochranných pomůcek dýchacích cest je velice náročné a vždy se hraje o čas. Jsem rád, že kolegové ani na okamžik nezaváhali a prokázali, že služební slib, který při přijetí k Policii České republiky složili, nejsou pouze prázdná slova. Oba policisté dělají dobré jméno nejen našemu krajskému ředitelství, ale celému policejnímu sboru. Jsem velice rád, že máme mezi sebou takové hrdiny a za jejich odvahu a statečnost je velice rád oceňuji,“ uzavřel Miloš Trojánek.

  • Facebook
  • Twitter