Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Poctiví nálezci odevzdávají do městských ztrát a nálezů v Jihlavě i desítky tisíc korun

/
/
/
760 Zobrazení



V minulém roce se do ztrát a nálezů odevzdalo 238 nalezených věcí. Výjimkou nejsou ani peněženky s většími finančními obnosy či zlaté šperky. Zpět se ke svému majiteli v roce 2020 vrátilo 99 nálezů.

„Mezi odevzdanými nálezy jsou například tašky s oblečením, nářadí, brýle, klíče či mobilní telefony,“ uvedla Kateřina Škarková ze správního oddělení magistrátu města.
Nejčastěji nalezené věci do městských ztrát a nálezů odevzdávají pracovníci soukromých firem, jako jsou banky, přepravní společnosti či obchodní domy. Dalšími poctivými nálezci jsou také policisté, a to jak státní, tak městští, a samozřejmě i řadoví občané.

Nalezené a ztracené věci s hodnotou se na jihlavském magistrátu uchovávají po dobu tří let, poté likvidační komise rozhodne o jejich dalším osudu. Většina věcí je ale nefunkčních a poškozených. Elektronická zařízení se předávají k ekologické likvidaci, klíče se fyzicky znehodnocují, zlaté šperky se nechávají ohodnotit a následně se prodávají do výkupu zlata.

Jízdní kola najdou nové majitele až v daleké Africe. Jedná se o sbírku iniciovanou Zdravým městem Jihlava s názvem Kola pro Afriku. Svůj užitek najdou i mobilní telefony, které jsou darovány do sbírky na záchranu africké přírody pořádané jihlavskou zoologickou zahradou v akci Mobily pro gorily.

  • Facebook
  • Twitter