Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Po snesení kamenné plastiky nic nebrání demolici bývalých jihlavských kasáren

/
/
/
3686 Zobrazení



Po odstranění stávajících staveb a vyčištění pozemku zde bude zahájena výstavba elegantního bytového areálu Rezidence Vrchlického, jehož investorem je společnost PSJ Investors CZ.

Postupnému stržení kasárenských objektů na rohu ulic Vrchlického a 17. listopadu po dnešku nebrání ani kamenná plastika, která se nacházela na střešní římse nad hlavním vstupem. Tento zajímavý artefakt byl se vší pečlivostí snesen a v souladu s příslibem developerské společnosti PSJ Investors CZ bude předán do rukou souseda – Krajského vojenského velitelství Jihlava.

Kamenná plastika se skládá se dvou samostatných dílů, které jsou propojeny prostřednictvím ocelového čepu. „Nejprve došlo pomocí dvou úvazků a jeřábu k uchycení a snesení horního dílu znaku. Poté bylo bouracím kladivem na dvou místech vybouráno a podvázáno zdivo pod hlavním dílem plastiky. Následně bylo možné přistoupit k jejímu opatrnému snesení. Těší nás, že celá operace, jejíž zdárný výsledek nebylo možné s ohledem na praskliny předem zaručit, proběhla hladce a úspěšně. Demontáž provedla specializovaná firma Antik Vávra,“ uvedl Jiří Mutl, projektový manažer PSJ Investors CZ.

Další využití zachovalého artefaktu popsal plukovník Jana Ňachaj, ředitel Krajského vojenského velitelství Jihlava: „V areálu Štefánikových kasáren pro kamennou plastiku vybudujeme památné místo před budovou krajského vojenského velitelství v malém parčíku u hlavního vchodu, aby důstojně sloužil jako historický milník vzpomínky na bývalá Kasárna korunního prince Rudolfa. Po provedení instalace a terénních úpravách plánujeme slavnostní odhalení za účasti pozvaných hostů a široké veřejnosti. Vysvěcení památníku provede vojenský kaplan se všemi poctami.“

O projektu Rezidence Vrchlického

V první fázi projektu Rezidence Vrchlického vyrostou v ulici 17. listopadu dva bytové domy, které se optimálně přizpůsobí stávající zástavbě. Nabídnou 30 prosvětlených bytů s vysokou užitnou hodnotou a efektivně využitelnou plochou. Moderní bytové jednotky budou nabízeny v široké škále od 1+kk až 4+kk s obytnou plochou od 33 do 119 metrů čtverečních. Rezidenční domy propojí v podzemním podlaží společné garáže s dostatečným počtem parkovacích stání. Zelení bohatě vybavený parter na střeše garáží vytvoří příjemné prostředí pro setkávání a odpočinek obyvatel domů. Samozřejmostí bude bezbariérový přístup do domů, dostupnost všech podlaží výtahem či přítomnost sklepů a kočárkárny. 

Atraktivitu projektu podtrhuje jeho umístění v klidné a osvědčené lokalitě v širším centru města, s výbornou občanskou vybaveností ve svém okolí, které je lehce dostupné pěšky, hromadnou dopravou i autem. Architektonický koncept Rezidence Vrchlického vznikl ve spolupráci realizačního týmu PSJ Investors CZ a projektanta Petra Holuba.

  • Facebook
  • Twitter